Stamppot met spitskool, mosterd en roomkaas

De auto zit ’s ochtends dichtgevroren en de mutsen en sjaals worden weer tevoorschijn gehaald…  Het is weer tijd voor stamppot!

Het liefst eet ik in de winter zo vaak mogelijk stamppot. Je kan me echt blij maken met een bord boerenkool met worst of stamppot zuurkool!
Ook van spitskool kan je heerlijke stamppot maken. Deze stamppot met spitskool is zo gemaakt en heel erg lekker! De roomkaas maakt hem extra smeuïg en door de mosterd is hij lekker pittig.
Door de mosterd smaakt dit stamppotje vooral heel lekker bij vis of gebraden beenham. Wij aten er een gebakken lekkerbekje bij en dat was super lekker!

Dit recept is ongeveer genoeg voor drie personen of twee grote eters (wij hebben er met z’n tweetjes van gegeten….).
Ik vind stamppot de volgende dag altijd nog lekkerder smaken, dus de volgende keer maak ik een dubbele hoeveelheid. Kunnen we er lekker twee dagen van eten!

stamppot met spitskool, mosterd en roomkaas 3 stamppot met spitskool, mosterd en roomkaas 4

Stamppot met spitskool, mosterd en roomkaas
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 2-3
Ingrediënten:
  • 750 gram geschilde aardappels
  • 75 gram spekreepjes
  • 300 gram gesneden spitskool
  • 1 ui, gesnipperd
  • 75 gram roomkaas (ik gebruikte Monchou)
  • 50 ml melk
  • 1 flinke eetlepel grove mosterd
Bereiden:
  1. Kook de aardappels goed gaar in water met wat zout
  2. Verhit intussen een klein beetje boter in een hapjespan of wok en bak de spekreepjes hierin tot ze knapperig zijn
  3. Neem de spekreepjes met een schuimspaan uit de pan en laat op een velletje keukenpapier uitlekken
  4. Bak in het spekvet de spitskool met de ui tot de kool zacht en gaar is (ca. 8 - 10 minuten)
  5. Verwarm de melk 1 minuut op 600 Watt in de magnetron
  6. Giet de aardappels af. Voeg de melk, roomkaas en mosterd toe en stamp tot puree. Gebruik eventueel een houten lepel om de roomkaas en mosterd goed door de puree te mengen.
  7. Voeg de gebakken spitskool en ui toe en roer door de puree
  8. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de gebakken spekreepjes.

stamppot met spitskool, mosterd en roomkaas 2

6 gedachten over “Stamppot met spitskool, mosterd en roomkaas”

  1. Dit was echt heerlijk, onze dochter van bijna 2 heeft er van gegeten alsof ze dagen niets had gehad!! Bedankt voor dit recept, gaat bij de favorieten!

  2. Vandaag gemaakt was heerlijk,
    Dit is een blijvertje ….zelf wat meer kool en minder aardappels gebruikt.

Reacties zijn gesloten.