Foodtrend: bloemkoolrijst, aanrader of niet?

Misschien heb je het al gemerkt. Bloemkoolrijst is hot.
Nu ben ik helemaal niet zo trendgevoelig, maar deze trend kon ik echt niet omheen.
En als Nederland massaal aan bloemkoolrijst begint, dan is daar vast een goede reden voor.
Tijd om het eens uit te proberen dus!

Wat is bloemkoolrijst eigenlijk?
Bloemkoolrijst is precies wat de naam al doet vermoeden. Het is rauwe bloemkool, fijngehakt tot korrels die ongeveer dezelfde grootte als rijstkorrels hebben. Je kan het in gerechten verwerken zoals je met voorgekookte rijst zou doen.
Bloemkoolrijst is te koop in de supermarkt, maar veel goedkoper is het om het zelf te maken.  Met behulp van je keukenmachine is het een klusje van maar een paar minuten.

BloemkoolrijstDe voordelen op een rijtje:
Omdat het alleen uit bloemkool bestaat, is bloemkoolrijst natuurlijk superslank.
Het is ook lekker snel klaar. Vier minuten wokken is al genoeg.
En gezond is het ook. Je dagelijkse portie groenten eten is echt een eitje als je bloemkoolrijst op het menu zet.
Daarnaast vinden veel mensen het een groot voordeel dat het een koolhydraat arm alternatief voor rijst is.

Maar is het ook lekker?
Ja, het is echt lekker!
Of het naar rijst smaakt? Nee, dat niet. Maar omdat bloemkool (net als rijst) neutraal van smaak is, kan je er wel alle kanten mee op.
Net als met rijst geef je zelf de smaak aan het gerecht.
Ik heb de bloemkoolrijst gewokt met knoflook, gember en sojasaus en dat leverde echt een heel lekker gerecht op. Het recept staat een stukje verder naar beneden. 😉

Bloemkoolrijst
Wat ik ervan vind

Ik had het niet verwacht, maar ik ben echt enthousiast geworden over bloemkoolrijst.
Je moet er wel echt zelf smaak aan geven, maar dat is met gewone rijst ook zo.
Het grootste voordeel vind ik dat het lekker licht is en natuurlijk dat je heel makkelijk een grote hoeveelheid groenten binnenkrijgt.
Wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar.

Foodtrend: bloemkoolrijst
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 4 personen
Ingrediënten:
  • 1 middelgrote bloemkool
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • stukje gember van 1 cm, fijngehakt of geraspt
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 100 gram tuinerwtjes (diepvries)
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 50 ml lichte sojasaus
  • 1 theelepel sambal badjak
  • 100 gram taugé
  • 2 lente-uitjes
Bereiden:
  1. Snijd de bloemkool in roosjes en hak in de keukenmachine fijn tot de korrels ongeveer het formaat van rijst hebben. Dit gaat het beste als je het in twee of drie delen doet.
  2. Verhit een eetlepel (sesam)olie in een wok of hapjespan en bak hierin de ui, knoflook, gember en tuinerwtjes en minuut of twee aan
  3. Schuif de groenten opzij en giet de geklutste eieren ernaast in de pan
  4. Roer het ei tot het gestold is en meng het daarna door de groenten
  5. Voeg nu de bloemkoolrijst toe
  6. Meng de sojasaus met de sambal en voeg samen met de taugé toe aan de rijst
  7. Meng alles goed door elkaar en laat nog een minuut of vier doorwarmen
  8. Garneer met in ringetjes gesneden lente-ui

BloemkoolrijstBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Een gedachte over “Foodtrend: bloemkoolrijst, aanrader of niet?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *