Een lekker bordje soep gaat er altijd wel in, toch?
Zelf tomatensoep maken is misschien even een werkje, het is echt de moeite waard!
Maak gewoon een dubbele hoeveelheid en vries de helft in. Zo heb er maar één keer werk van en kan je twee keer genieten van je zelfgemaakte soep!
Vroeger maakte ik altijd soep van verse tomaten.
In Nederland smaken de tomaten (vooral in de winter) vaak waterig en je hebt er best veel van nodig om een grote pan soep te maken.
Gepelde tomaten uit blik zijn wat mij betreft de perfecte oplossing. De smaak is erg lekker, het is relatief goedkoop en het is nog makkelijk ook.
Ik vind het lekker om de balletjes in de soep gaar te laten worden. Het vet dat uit de balletjes komt geeft namelijk extra smaak aan de soep.
Wil je je soep liever mager houden? Kook de balletjes dan in een apart pannetje water of bouillon gaar en doe ze daarna bij de soep.
- 2 stengels bleekselderij
- 2 uien
- 3 wortels (of 1 middelgrote winterpeen)
- 1 grote teen knoflook
- ½ theelepel gedroogde tijm (of 1 theelepel verse)
- ½ theelepel gedroogde rozemarijn (of 1 theelepel verse)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 blikken gepelde tomaten (à 400 gram per stuk)
- 2 runderbouillonblokjes
- 2 laurierblaadjes
- scheutje olijfolie
- cayennepeper naar smaak
- 500 gram half om half gehakt
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 1 ei
- 35 gram paneermeel
- Snijd de bleekselderij, ui en wortels grof
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote (soep)pan en bak hierin de bleekselderij, ui en wortel een paar minuten op laag vuur.
- Hak de knoflook grof en voeg toe aan de pan, samen met de tijm en rozemarijn
- Bak weer een paar minuten op laag vuur
- Doe de tomatenpuree erbij en bak deze een minuutje mee
- Voeg nu de gepelde tomaten toe en steek ze met een houten lepel in grove stukken
- Voeg 1 ½ liter water, de bouillonblokjes en de laurierblaadjes toe en breng aan de kook
- Laat de soep op laag vuur drie kwartier tot een uur pruttelen tot de groenten zacht geworden zijn.
- Maak intussen de gehaktballetjes door het gehakt te mengen met het ei, paneermeel en peterselie.
- Draai met vochtige handen balletjes van ongeveer 1,5 cm doorsnede
- Haal de soeppan van het vuur en neem de laurierblaadjes uit de soep
- Pureer de soep met een staafmixer.
- Haal de soep door een zeef en gooi de pulp weg
- Zet de soep terug op het vuur en voeg de gehaktballetjes toe
- Laat zachtjes koken tot de balletjes boven komen drijven
- Breng de soep op smaak met peper, zout en een snufje cayennepeper