Vandaag begint het asperge seizoen weer in Nederland.
Hoog tijd voor een lekker basisrecept voor klassieke Hollandse asperges!
Echte Hollandse asperges zijn alleen verkrijgbaar tijdens het aspergeseizoen, dat loopt van half april tot eind juni.
Er is dus niet veel tijd om van dit ‘witte goud’ te genieten.
Voor mij reden om direct naar de winkel te rennen zodra er weer Hollandse asperges verkrijgbaar zijn!
Kopen en bewaren van asperges
Voor asperges geldt: hoe verser hoe lekkerder.
Helaas zijn niet alle asperges die in de supermarkt liggen echt vers.
Een verse asperge kan je herkennen aan een lichte glans van de steel. Daarnaast mag de onderkant van de asperge niet uitgedroogd zijn.
Verse asperges kan je twee à drie dagen in de koelkast bewaren.
Haal ze thuis direct uit de verpakking en wikkel ze in een vochtige theedoek. Zo zorg je ervoor dat ze minder snel uitdrogen.
Asperges bereiden
Asperges moeten voor je ze gaat koken eerst geschild worden.
Dit kan je met een dunschiller doen, of met een speciale asperge schiller.
Snijd ook ongeveer een centimeter van de harde onderkant van de asperge af.
Asperges kan je het beste koken in een asperge pan.
Ik heb ze deze keer gekookt in een asperge pan die ik van Cook&Co heb gekregen. Hierin staan de asperges rechtop in een uitneembaar mandje. Je hoeft ze dus niet af te gieten, waardoor ze minder snel breken.
Een asperge pan is trouwens ook heel handig voor het koken van pasta. Buiten het aspergeseizoen heb je er dus ook nog iets aan. 😉
De kooktijd van asperges hangt een beetje af van de dikte van de asperges en hoeveel je er tegelijk wilt koken.
Je kan uit gaan van ongeveer 15-20 minuten. Controleer de asperges na een kwartier even op gaarheid om er zeker van te zijn dat ze niet te ver door garen.
Dit kan je doen door een asperge uit de pan te nemen en te laten balanceren op een vork. Wanneer de asperge licht doorbuigt, is hij gaar.
- ca. 1,5 kg Hollandse asperges
- ca. 500 gram gekookte beenham
- 6 eieren
- 700 gram kleine nieuwe aardappels of krieltjes, geschild
- 125 gram roomboter
- gehakte verse peterselie
- geraspte nootmuskaat
- Schil de asperges
- Vul een (asperge)pan met water. Voeg een klontje van de boter en wat zout toe aan het water en breng aan de kook
- Doe de asperges in de pan en laat ze in ca. 15-20 minuten gaarkoken
- Kook intussen de eieren in ca. 7 minuten halfzacht en in een andere pan de aardappels tot ze gaar zijn (ca. 10 minuten)
- Controleer na 15 minuten of de asperges gaar zijn door er eentje op een vork te laten balanceren. Wanneer de asperge doorbuigt is hij gaar
- Laat de overgebleven boter in een steelpannetje of in de magnetron zachtjes smelten
- Pel de eieren en snijd ze in kwarten
- Schik de asperges op 4 borden
- Leg de plakken ham, de eieren en de gekookte aardappels naast de asperges
- Bestrooi de borden met de gehakte peterselie en eventueel wat nootmuskaat
- Geef de gesmolten boter er apart bij
Winactie
Heb je nu helemaal trek gekregen in asperges, maar heb je nog geen aspergepan?
Van Cook&Co mag ik twee asperge pannen én twee asperge schillers weggeven!
Wil je kans maken, kijk dan snel op mijn Facebookpagina om te zien hoe je mee kunt doen!
Asperges mmmmm heerlijk. Maar inderdaad lastig te koken in een gewone pan. Dus dit een mooie kans om een aspergespan te winnen.
Dus nu maar hopen en duimen??????
Leuk! En helemaal in het aspergeseizoen! Ik doe graag mee.
Een leuke winactie voor deze asperge-liefhebber! 🙂
Met een keuken vol pannen mis ik toch nog een mooie asperge pan. Op Instagram volgde ik jou al met veel plezier en nu ook op Facebook (waar ik ook een reactie achter liet).
P.S. Mooie, frisse foto’s…. i like it!