Ovenschotel met kip en zoete aardappel

Af en toe heb je gewoon behoefte aan comfort food. En wat is er dan lekkerder dan een ovenschotel met kip, zoete aardappel en gesmolten kaas?

Hou jij ook zo van comfort food? Ik ben er gek op! Een gerecht dat aanvoelt als een warme knuffel, daar kan ik soms echt behoefte aan hebben!
Meestal gooi ik mijn comfort food gerechten vol met room, spek en kaas. Heel erg lekker, maar helaas niet zo fijn voor de lijn.
Dit gerecht is eigenlijk best heel gezond, maar heeft toch dat troostende effect wat je van comfort food verwacht. Win-win dus!

Omdat er bij mij jonge kinderen mee eten doe ik rustig aan met de cayennepeper. Als je van een beetje pit houdt kan je rustig wat meer gebruiken.

Ovenschotel met kip en zoete aardappel 3 Ovenschotel met kip en zoete aardappel 4

Ovenschotel met kip en zoete aardappel
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 4-5 personen
Ingrediënten:
  • 1 kilo zoete aardappels
  • 500 gram kipfilet
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 4 lente-uitjes, in ringetjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 200 gram crème fraîche
  • mespunt cayennepeper (of meer naar smaak)
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • Handje geraspte oude kaas
Bereiden:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van 1,5 cm
  3. Doe de blokjes zoete aardappel in een pan, voeg water toe tot ze onder staan en breng aan de kook
  4. Laat de aardappels ongeveer 5 minuten koken tot ze iets minder hard zijn en giet af
  5. Snijd de kipfilet in blokjes van 1,5 cm en doe in een grote kom of schaal.
  6. Bestrooi de kip royaal met peper en zout.
  7. Voeg de paprika, rode ui, lente ui, knoflook en de zoete aardappelblokjes toe
  8. Meng de crème fraîche met de cayennepeper en paprikapoeder en schep door het kipmengsel
  9. Doe alles in een grote ovenschaal en laat in 25-30 minuten gaar worden in de oven
  10. Strooi de geraspte kaas over de ovenschotel en zet nog vijf minuten terug in de oven tot de kaas gesmolten is

Ovenschotel met kip en zoete aardappel 2

41 gedachten over “Ovenschotel met kip en zoete aardappel”

  1. Hoi!! Ik ga vanavond dit gerecht maken. Maar voor mij “voedings dagboek” moet ik ee calorieën enz weten. Enig idee? Grt

  2. Mmm ziet er lekker uit. Gauw eens proberen 🤗. Mijn dochter (4,5) is normaal ook niet zo van zoete aardappel. Gek eigenlijk, want het is lekker zoetig. Maar dat weerhoudt mij er niet van om het te maken. Zo leren ze het eten. Ik zag nog een reactie over weinig groente erin, maar zoete aardappel valt onder groente, voor zover ik weet, dus groente genoeg 😉. Ik zag nog meer lekkere kidsproef gerechten op je site 🖒. Afijn eerdaags gauw deze ingrediënten halen.

      1. Begrijp ik nu dat je de kip er rauw doorheen doet? Niet eerst bakken? Ik ben altijd nogal bang voor salmonella besmetting…. 1x doodziek van geweest namelijk….

        1. Ik doe de kip er wel rauw doorheen. Na een half uur op 200 graden zijn de stukjes kip bij mij goed gaar.
          Maar als je het prettiger vindt kan je de stukjes voor de zekerheid natuurlijk ook eerst even aanbakken.

  3. Hoi Marianne,

    De oven gaat hier aan en de schotel gaat er straks in. Ik gebruik regelmatig zoete aardappel maar heb helaas meestal de witte . Waar haal jij de rode?

    Groet,
    Marjolein

    1. Hoi Marjolein,
      Leuk dat je de ovenschotel gemaakt hebt, ik hoop dat je het lekker vond! 🙂
      Ik gebruik het liefst oranje zoete aardappels. Die koop ik bij Jumbo, AH of de Nettorama. Op de markt zijn ze meestal ook wel te vinden.

  4. Ah ik had er zo’n zin in. En wat rook het lekker toen het in de oven stond. Maar helaas na 40 minuten was de kip niet goed en waren de groenten echt Nog hard. Helaas! Volgende keer roerbak ik eerst de kip en de groenten 🙂

  5. Ik wil dit gerechtje morgen maken, past broccoli er ook bij want ik heb graag wat extra groenten en 1 paprika lijkt zo weinig…
    Groetjes
    Sofie

    1. Broccoli lijkt me er heel lekker bij, Sofie!
      Ik zou de roosjes wel eerst een paar minuten blancheren voor ze de oven in gaan.
      Eet smakelijk vanavond! Laat je me weten of het lekker was?

  6. Ik vind het heerlijk! Helaas vonden de kids de zoete aardappel niet zo lekker, maar die beginnen al gauw te miepen als ze iets krijgen wat ze niet kennen 😉

    1. Aaah, ja Desire. Eten met kinderen blijft lastig hè? Hebben we hier ook last van hoor!
      Gelukkig valt het bij jou wel in de smaak! 😉

  7. Hallo, ik heb dit recept vandaag uitgeprobeerd. Wel een paar kleine aanpassingen gedaan omdat ik zelf een moeilijke eter ben. Maar zelfs de kinderen vonden het lekker!
    Het enige wat ik gemerkt heb ik dat de room (verdund, light) geschift is in de oven. Heb je misschien tips hiervoor?
    Zeker een aanrader dit!

    1. Hoi Debbie,

      Wat fijn dat het in de smaak valt!
      Ik gebruik altijd crème fraîche speciaal voor warme bereidingen. Deze gaat niet schiften als hij verwarmd wordt.

  8. heerlijk gerecht. zelf bak ik de kip toch liever even snel om en om. niet vanwege het garen, maar gewoon voor de kleur. anders is het voor het zicht van die “bleke bet” kip. 🙂

  9. Gisteravond weer een keer klaargemaakt! Lekker pittig gemaakt met een fikse theelepel pikante paprikapoeder en een theelepel cayennepeper.

    Superlekker weer!!

    1. Hoi Judith,

      Nee hoor, alles kan gewon rauw de ovenschaal in. Wel even checken of de kip goed gaar is voor je gaat eten.
      Eet smakelijk straks! Laat je nog even weten of het lekker was?

      Groetjes,
      Marianne

    1. Hoi K,

      Zoete aardappels bevatten wel koolhydraten, zelfs iets meer dan gewone aardappelen. Als je een koolhydraatarm dieet volgt kan je dus beter geen zoete aardappels eten.

  10. Heerlijk gegeten vanavond! Onze schoonzoon (die even mee at) schepte 3x op vanavond 😉

    Ga ik zeker nog een keer maken!
    Echt superlekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *