Oosters gemarineerde varkenshaas

Dit is misschien wel het meest populaire borrelhapje bij ons thuis!
Luxe, lekker en toch heel simpel te maken.

Deze Oosters gemarineerde varkenshaas doet het goed als tapa, warm borrelhapje of als amuse voor een (kerst)diner.
Door het vlees aan het eind van de baktijd nog even te bestrijken met honing krijgt het een lekker zoet korstje.
Door de marinade in te koken krijg je een heerlijk stroperig soja-sesam sausje dat het vlees nog lekkerder maakt!
Pas wel op met het inkoken, ketjap en honing branden snel aan. Laat de marinade daarom op een laag vuurtje heel langzaam reduceren tot een dikke, stroperige saus. Wanneer de saus genoeg is ingedikt neem de pan dan direct van het vuur. Warm de saus eventueel weer iets op als de varkenshaas gaar is.
De lente uitjes maken het lekker pittig en zorgen dat het er mooi uit ziet.
Al met al een gerechtje dat zeker het proberen waard is!

Oosters gemarineerde varkenshaas
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Ingrediënten:
  • 1 varkenshaas van ca. 300 gram
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels honing
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel korianderpoeder
  • ½ theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 1 lente uitje voor garnering
Bereiden:
  1. Meng in een afsluitbare bak of schaal de ketjap, sojasaus, 2 eetlepels honing, de kruiden en de sesamzaadjes
  2. Leg de varkenshaas in de marinade en laat en paar uur afgesloten marineren in de koelkast
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden
  4. Haal de varkenshaas uit de marinade en leg in een ovenschaal (marinade bewaren)
  5. Laat het vlees in de oven in ca. 25 minuten gaar worden.
  6. Draai de varkenshaas halverwege om
  7. Bestrijk het vlees ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd met een eetlepel honing
  8. Laat de marinade intussen op laag vuur inkoken tot een stroperige saus
  9. Neem de varkenshaas uit de oven en snijd in dunne plakjes
  10. Leg de plakjes op een schaal en besprenkel met de ingekookte marinade
  11. Garneer met in ringetjes gesneden lente uitjes

 

Gemarineerde varkenshaas2

Bewaren

30 gedachten over “Oosters gemarineerde varkenshaas”

  1. Ik heb het nu al een paar keer gemaakt met varkenshaas en och wat is het lekker!!
    Nu vraag ik mij af of ik dit ook kan maken met gehaktballetjes en dan gewoon in de pan. Moet ik de gehaktballetjes dan van te voren ook marineren of kan ik dan beter eerst de balletjes bakken en dan de saus toevoegen?

    1. Hoi Claudia,
      Oh, dat lijkt me heerlijk met gehaktballetjes!
      Ik zou ze inderdaad eerst bakken en dan de saus erover schenken als je de balletjes gaat serveren.
      Als je ze eerst marineert zal de marinade waarschijnlijk aanbranden tijdens het braden van de balletjes en dat is zonde.
      Laat je nog even weten hoe het gelukt is? Ik ben erg benieuwd!

  2. Hoi
    Ik wil dit met kerst maken maar dan als hoofdgerecht en voor 7 personen.
    Dus 7 varkenshazen. Moet ik dan alles verdubbelen aan ingrediënten dus bv 14 eetlepels ketjap dan etc… en op hoeveel moet ik de oven zetten? Ik heb zo.n grote oven onder mijn fornuis..of zal ik op circulatiegrill zetten of droogt het dan teveel uit?

    1. Ik zou de ingrediënten inderdaad gewoon vermenigvuldigen met 7.
      De oventemperatuur blijft hetzelfde. Misschien dat het vlees wel iets langer nodig heeft om gaar te worden. Dit hangt natuurlijk ook af af van hoe groot de varkenshaasjes zijn. Tussendoor even controleren op gaarheid zou ik dus wel even doen.

  3. Ik ben zeker van plan dit recept te gaan bereiden, want het ziet er heerlijk uit. Nu staat er in het recept dat er ketjap en sojasaus nodig zijn. Maar ketjap is toch ook sojasaus? Wat bedoel je dat precies met sojasaus?

    1. Hoi Janette,
      Leuk dat je dit recept gaat proberen!
      Met sojasaus bedoel ik Japanse sojasaus die je bij bijvoorbeeld sushi serveert. Deze is iets dunner dan ketjap en zoeter van smaak. Ik gebruik de sojasaus van Kikkoman.
      Mocht je geen sojasaus in huis hebben dan kan je ook gewoon iets meer ketjap gebruiken hoor!

  4. Hoi!

    Het ziet er lekker uit, ben hem nu aan het maken. In een combi oven. Maar 25 min op 180 is veeel te weinig. Iemand tips?

    Groetjes

  5. Hallo, ik wil dit gerecht voor de Kerst maken. Als ik meer varkenshaasjes doe moet het dan langer in de oven of kan ik gewoon de 25 min. aanhouden. Ik heb een elektrische oven.

    1. Hoi Annemarieke,
      Leuk dat je dit gerecht gaat maken voor kerst!
      De oventijd zal ongeveer hetzelfde blijven met meerdere varkenshaasjes. Je kan voor de zekerheid even checken op gaarheid voor je ze uit de oven haalt.

    1. Hoi Ans,
      Bedankt voor je lieve reactie!
      Wat leuk dat je dit gerecht zo vaak maakt :-). En helemaal super dat je de recepten met je vriendinnen deelt!
      Liefs, Marianne

  6. Mijn man stond erop dit recept te maken, het was heerlijk. Alleen in hete luchtoven volgende keer iets korter bereiden. Gegeten als hoofdgerecht met sla en frietjes. Bedankt!
    Anneke

  7. Bedankt voor dit lekkere recept.
    Dit viel bij iedereen hier in de smaak,en het ziet er ook nog eens mooi uit op je bord.
    gewoon als hoofdgerecht gemaakt.

    1. Hoi Marie-Claire,
      Bedankt voor je reactie!
      Als hoofdgerecht kan deze varkenshaas inderdaad ook heel goed!
      Ik zou er zelf lekker knapperige groenten uit de wok bij geven. Paksoi of peultjes even wokken met wat knoflook, gember en een gesnipperd uitje bijvoorbeeld.
      Of, als je van pittig houdt, hete boontjes.
      Laat je me weten wat het geworden is? Ik ben erg benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *