Worteltjestaart (Foodblogswap)

Deze maand heb ik voor het eerst meegedaan aan de Foodblogswap.
Deelnemende foodbloggers koken een recept van een andere foodblog, maar geven er wel hun eigen draai aan door minstens één ingrediënt te veranderen.
Ik mocht deze keer een recept koken van www. foodaholic.nl, de blog van zusjes Jolanda en Daniëlle.
Ik heb er niet lang over gedaan een recept van hun blog te kiezen. Worteltjestaart staat al een hele tijd op mijn lijstje, dus toen ik het recept hiervoor op hun blog tegenkwam was mijn keus snel gemaakt!

worteltjestaart 5

Het is dus de bedoeling dat ik een eigen draai aan het recept geef door minstens één ingrediënt aan te passen. Omdat ik nog nooit eerder worteltjestaart had gemaakt of zelfs geproefd leek het me het beste om de taart op zich te laten zoals hij is.
In het originele recept zit er een roomkaas topping op de taart. Die heb ik vervangen door een roomkaas-botercrème met bruine suiker.

worteltjestaart 3

Ik wist niet goed wat ik van worteltjestaart moest verwachten, maar de taart is echt heerlijk geworden! Je proeft de wortels er eigenlijk niet in terug, maar de taart krijgt er wel een hele lekkere zoete smaak door.

worteltjestaart 4

Worteltjestaart
Voor de taart:
200 gram wortels, geraspt
1 appel, geraspt
sap en rasp van 1 sinaasappel
klein handje rozijnen
50 gram walnoten, grof gehakt
125 gram bruine basterdsuiker
2 eieren
125 ml zonnebloemolie
225 gram zelfrijzend bakmeel
1 1/2 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneelpoeder
Extra nodig: brownievorm of springvorm, bakpapier

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakvorm met bakpapier
2. Meng de wortel, appel, sinaasappelsap en -rasp, rozijnen en walnoten door elkaar.
3. Klop in een andere (beslag)kom de suiker romig met de eieren
4. Mix er kort de zonnebloemolie doorheen
5. Zeef het zelfrijzend bakmeel met de gember en kaneel boven het eimengsel en spatel luchtig door elkaar tot er geen klontjes meer inzitten
6. Roer nu het wortelmengsel erdoor zodat een stevig beslag ontstaat
7. Giet het beslag in de bakvorm en laat in ca. 35 minuten gaar worden in de oven. Controleer of de cake gaar is door er een houten satéprikker in te steken. Wanneer deze er schoon uitkomt is de cake gaar
8. Neem de taart uit de oven en laat afkoelen

Voor de botercrème:
100 gram roomboter op kamertemperatuur
100 gram roomkaas (ik gebruikte Monchou)
75 gram bruine suiker
2 eetlepels melk

1. Klop de boter, roomkaas en melk met een mixer tot er een luchtig mengsel ontstaat
2. Voeg beetje bij beetje de suiker toe en blijf mixen tot de suiker is opgelost
3. Laat de crème vijf minuten afkoelen in de koelkast en bestrijk de afgekoelde taart ermee

worteltjestaart 2