Stoofpeertjes met port

Voor mij horen stoofpeertjes echt bij de herfst. Ze zijn lekker als bijgerecht, maar kunnen ook heel goed als toetje!

Normaal gesproken maak ik mijn stoofpeertjes met bessensap en kaneel, maar nu stond er nog een fles port in de kast die ik had gebruikt om champignonsoep mee te maken.
Ik drink nooit port en Paul ook niet, dus moest ik er iets anders mee verzinnen. Stoofpeertjes met port leek me een lekkere combi, dus dat is het geworden!

Wij eten stoofpeertjes meestal als bijgerecht, maar als toetje kunnen ze ook heel goed. Het is erg lekker om wat van het kookvocht te zeven en vervolgens in de koken tot een siroop. Superlekker met vanille ijs!

stoofpeertjes met port 3 stoofpeertjes met port 4

Stoofpeertjes met port
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 10 stuks
Ingrediënten:
  • 10 stoofpeertjes
  • 750 ml rode port
  • 250 ml bessensap
  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 2 steranijs
  • 1 pijpje kaneel
  • 3 kruidnagels
Bereiden:
  1. schil de peertjes, maar laat de steeltjes er aan zitten
  2. Zet de peertjes rechtop tegen elkaar in een pan
  3. Voeg de port, bessensap en sinaasappelsap toe. Zorg dat de peertjes goed onder staan (voeg zo nodig wat water toe)
  4. Doe de sinaasappelrasp, steranijs, kaneel en kruidnagels erbij. Doe het deksel op de pan en zet op het vuur.
  5. Breng aan de kook en laat de peertjes in ca. anderhalf tot twee uur gaar en zacht worden
  6. Laat de peertjes in het kookvocht afkoelen voor je ze serveert

stoofpeertjes met port 2

2 gedachten over “Stoofpeertjes met port”

  1. Dit ziet er heerlijk uit, maar… heb je er serieus een hele fles port ingedaan?

    1. Hoi Jolanda,
      Ik heb ze inderdaad gekookt in port en bessensap.
      Als je een hele fles port teveel vindt kan je een deel van de port ook vervangen door water.

Reacties zijn gesloten.