Soep van geroosterde rode biet met feta en hazelnoot

Nog niet zo lang geleden kookte ik voor het eerst met verse rode biet. Sindsdien kan ik er geen genoeg van krijgen!
Vooral geroosterde bietjes vind ik heerlijk. Door het roosteren worden ze lekker zoet van smaak.
Deze soep is ook lekker zoetig, maar de rode wijn azijn zorgt ervoor dat het niet té zoet wordt.

De soep is heel makkelijk te maken. De bietjes moeten een klein uurtje roosteren in de oven en daarna is de soep in een kwartiertje klaar.

Tip: gebruik latex handschoentjes voor het schoonmaken en snijden van de bietjes. De rode kleur is erg moeilijk van je handen af te krijgen!
Soep van geroosterde biet met feta en hazelnoot 4 Soep van geroosterde biet met feta en hazelnoot 3

Soep van geroosterde rode biet met feta en hazelnoot
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 6-8
Ingrediënten:
  • 1500 gram verse rode bieten
  • 1750 ml groente- of kippenbouillon (van 3 tabletten)
  • ½ bakje verse dille (10 gram), steeltjes apart en fijngehakt
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • 1 flinke teen knoflook, gehakt
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • Voor garnering: hazelnoten en fetakaas (ca. twee eetlepels per persoon)
Bereiden:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Schil de bietjes en snijd in stukken van ca. 1,5 cm
  3. Verdeel de bietjes over de bakplaat en besprenkel met wat olijfolie
  4. Rooster de bietjes 45-55 minuten in de oven. Schep halverwege even om
  5. Bak in een grote (soep)pan de ui, dille steeltjes en knoflook aan in wat olijfolie
  6. Voeg de geroosterde bietjes toe en bak en minuut of twee mee
  7. Voeg de bouillon toe en laat drie minuten zachtjes koken
  8. Neem de pan van het vuur en pureer de soep in de blender of met een staafmixer
  9. Hak de dille fijn en roer door de soep, samen met de rode wijnazijn
  10. Breng de soep op smaak met peper en zout. Voeg, als de soep te zoet is, wat extra rode wijnazijn toe.
  11. Rooster de hazelnoten in en droge koekenpan en hak ze grof
  12. Verkruimel de feta
  13. Schep de soep in kommen of borden en garneer met de feta en geroosterde hazelnoten

Soep van geroosterde biet met feta en hazelnoot 2

4 gedachten over “Soep van geroosterde rode biet met feta en hazelnoot”

  1. Hoi, de bietjes hoeven niet eerst geschild te worden?
    Dank je, Marjorie

  2. Ik heb nog nooit geroosterde rode bieten gegeten, maar nu ik hier lees dat ze daar lekker zoet van worden, ga ik dat binnenkort eens proberen. Dit receptje is er dus eentje om te bewaren!

Reacties zijn gesloten.