Smaaktest: Koopmans Kruidnoten

Sinterklaas is weer in het land en dus is het  tijd voor pepernoten!
Zelf pepernoten bakken is erg leuk, vooral samen met kinderen. En versgebakken pepernoten zijn natuurlijk het allerlekkerst!
Ik testte de bakmix voor Koopmans Kruidnoten.

Inhoud verpakking
Wat  direct opvalt aan Koopmans Kruidnoten is het feit dat je zelf geen ingrediënten  aan de mix hoeft toe te voegen.
Bij de meeste bakmixen moet er nog melk, boter en/of ei worden toegevoegd. Bij de mix  voor kruidnoten van Koopmans hoef je alleen een paar eetlepels water toe te voegen, waardoor de bereiding erg eenvoudig wordt.
De bakmix is verdeeld in twee aparte zakjes, elk voor één bakplaat kruidnoten. Handig, want zo hoef je niet alle mix in een keer op te maken.

Bereiding
De instructies op de verpakking zijn duidelijk en simpel; twee eetlepels water toevoegen aan één zakje bakmix, kneden tot er een mooi deeg ontstaat en rolletjes maken die je vervolgens in stukjes snijd. Deze stukjes rol je weer tot bolletjes die je op een bakplaat legt, tien minuutjes in de oven en klaar! Een kind kan de was doen!

In grote lijnen zijn deze instructies prima op te volgen, maar in de praktijk gingen er toch een paar dingen iets anders.
Volgens de instructies op de verpakking moeten er voor één zakje mix twee eetlepels water worden toegevoegd.
Het deeg bleef bij deze hoeveelheid water erg droog en bleef uit elkaar vallen. Uiteindelijk heb ik de hoeveelheid water ruimschoots verdubbeld voordat het deeg goed kneedbaar werd.
Het uitrollen van het deeg lukte niet  op de manier zoals op de verpakking wordt aangegeven. Volgens de instructies moet je het deeg op een met bloem bestoven aanrecht tot een grote deegrol rollen en deze weer in kleinere rolletjes verdelen.
Het deeg was vrij kruimelig en viel daardoor uit elkaar. Ik heb uiteindelijk met vochtige handen rolletjes gedraaid tussen mijn handen en deze in stukjes gesneden, wat prima werkte.
De oventijd die op de verpakking staat aangegeven klopt precies. Na tien minuten op 175 graden waren de kruidnoten precies goed.

Smaak
Tijdens het bakken ruikt het hele huis heerlijk!
Wanneer de kruidnoten net uit de oven komen zijn ze nog wel wat zacht, maar als ze afkoelen worden ze lekker knapperig.
De smaak is erg lekker. Een echte ouderwetse kruidnotensmaak.
Op de verpakking staat een leuke tip voor het maken van chocolade kruidnoten door ze te dopen in gesmolten chocolade. Zelf heb ik dit  niet geprobeerd, maar het is zeker een leuk idee!

Conclusie
Kruidnoten van Koopmans is een aanrader voor mensen die ‘even snel’ zelf pepernoten willen bakken.
Doordat er alleen een beetje water aan de mix hoeft te worden toegevoegd is het deeg erg eenvoudig te maken en snel klaar. Erg handig, vooral als je samen met kinderen pepernoten bakt.
De kruidnoten smaken zoals kruidnoten horen te smaken en zijn lekker knapperig als ze eenmaal zijn afgekoeld.

Smaaktest koopmans kruidnoten2