Smaaktest: De lekkerste bitterballen

Nederlanders eten graag een bitterballetje bij de borrel!
In de gemiddelde supermarkt is dan ook genoeg keus op bitterballen gebied! Maar welke bitterbal is nu de lekkerste?
Paul en ik deden een smaaktest om dit voor jullie uit te zoeken!

De smaaktest
Er zijn teveel merken bitterballen om ze allemaal te testen, dus ik selecteerde drie merken voor deze smaaktest: Jumbo, Mora en Van Dobben.
Ik heb de bitterballen gefrituurd in porties van 6 en precies volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Wat is een goede bitterbal?
In principe is een bitterbal niets meer dan ragout met een krokant korstje van paneermeel eromheen. Toch verschilt de smaak van de verschillende merken bitterballen sterk van elkaar.
Naar mijn mening heeft een lekkere bitterbal een lekker licht en krokant korstje en de ragout moet uiteraard lekker smaken en een goede textuur hebben.
Naast de smaak is natuurlijk ook de prijs van belang. De prijzen die hier vermeld staan, zijn de prijzen die ik bij de Jumbo heb betaald. Het kan dus zijn dat de prijs bij een andere winkel iets afwijkt.

Test #1: Jumbo
Smaaktest bitterballen jumbo 1

Prijs: €1,19 voor 15 stuks
Bereiden: 4 minuten op 180 graden

De bereidingstijd klopt precies. Normaal frituur ik bitterballen altijd 5 minuten om er zeker van te zijn dat ze goed warm zijn, maar na vier minuten komen er perfect gefrituurde bitterballen uit de pan. De bitterballen hebben een heerlijk, krokant korstje en de ragout is erg lekker van smaak.
Eerlijk gezegd had ik geen hoge verwachting van  ‘eigen merk’ bitterballen, maar deze bitterballen smaken verrassend lekker. Zeker voor herhaling vatbaar!


 

Test #2:  Mora
Smaaktest bitterballen mora 1

Prijs: €  1,16 voor 12 stuks
Bereiden: 4,5 minuut op 180 graden

Ook hier klopt de bereidingstijd precies. Na 4,5 minuut frituren op 180 graden zijn de bitterballen precies goed.
De smaak van de ragout is goed, vergelijkbaar met die van de bitterballen van Jumbo.
Helaas is het korstje van de bitterballen dun en droog en dit doet erg af aan de smaak van de bitterbal.
” Mmmm van Mora” is op deze bitterballen helaas niet erg van toepassing.


 

Test #3: Van Dobben
Smaaktest bitterballen dobben 1

Prijs: € 2,85 voor 18 stuks
Bereidingstijd: 6 minuten op 180 graden

Volgens de verpakking moeten deze bitterballen 6 minuten op 180 graden frituren. Ik heb de bitterballen na vier minuten uit het vet gehaald omdat de ragout eruit liep. De bereidingstijd klopt dus niet helemaal.
De smaak van deze bitterballen is wel geweldig! De korst is heerlijk krokant en luchtig en de luxe ragout is dik met kleine stukjes vlees erin. Eigenlijk zijn deze bitterballen niet te vergelijken met de andere merken. Ze zijn zo luxe dat je ze bijna als amuse zou kunnen serveren. Dit zie je (helaas) ook terug in de prijs, die aanzienlijk hoger is dan die van de andere merken.


 

Conclusie
Als ik puur op smaak zou oordelen, zouden de bitterballen van Van Dobben zonder twijfel als beste uit deze test komen.
Als ik echter de bereidingstijd op de verpakking had aangehouden, waren ze waarschijnlijk leeggelopen in mijn frituurpan. Daarnaast is de hoge prijs toch wel een minpuntje.
Toch zijn de bitterballen van Van Dobben zeker een aanrader.

De bitterballen van Mora zijn me nogal tegengevallen.
Ondanks dat de bereidingstijd klopt en de prijs goed is, laat de smaak te wensen over. Dit komt vooral door het dunne, droge korstje van de bitterballen, want de smaak van de ragout is prima.

De bitterballen van Jumbo scoren op alle vlakken goed.
Ik stond sceptisch tegenover deze ‘eigen merk’ bitterballen, maar Jumbo heeft me echt positief verrast.
Naast de goede prijs en bereidingstijd, zijn deze bitterballen gewoon echt heel erg lekker.
Ik zal deze bitterballen dan ook zeker nog een keer kopen!

Wat is jouw favoriete bitterbal?
Laat het me weten!

 

4 gedachten over “Smaaktest: De lekkerste bitterballen”

  1. Hoi Marianne, heb je de (halal) bitterballen van Mekkafood al geprobeerd? ik kocht hem vanochtend bij de Jumbo ( 16 stuks a 25 gram 3 euro, wel een beetje duur) omdat er niks anders was op het moment, behalve hele grote verpakkingen, aangezien ik geen grote vrieskist heb moet ik het doen met kleine verpakkingen.

    En? werkelijk een verrassing, ik bleef ervan eten, veel draadjesvlees erin, heerlijk….☼

  2. Hallo mensen, deze bitterballenvariant van de zg Ad van Geloven-Bourgondiërkroket is niét in de supermarkt te koop, wel in meerdere snackbars of op de marktfrituur.

    Krokettenoorlog: Bourgondiër tegen Kwekkeboom en Van Dobben

    In maart 2014 startte Ad van Geloven een campagne om de sterke positie van Royaan in de horeca te ondergraven met een eigen luxe kroket, de Bourgondiër, en een extra grote bitterbal.

  3. Ik las net dat Mora ook van AD van Geloven is, opmerkelijk want ik had een discussie met de eigenaar van de marktfrituur, die vond Mora maar helemaal niks, die weet dat dus kennelijk (ook) niet hahaha, wordt een leuke discussie aanstaande week, toch smaken zijn bitterballen duidelijk anders en lekkerder dan die ik gewoon Van Mora gewend ben

  4. Smaken verschillen, das duidelijk, van Dobben vind ik helemaal niet lekker, Mora kan er mee door net als Jumbo, zelf vind ik de bitterballen van Ad van Geloven de beste, ik koop ze op de marktfrituur, Dappermarkt Amsterdam, ik weet niet in welke supermarkt je ze kan krijgen…weet iemand dit?

Reacties zijn gesloten.