Salted karameltaartje (karamelitas)

De eerste keer dat ik karamelitas proefde was ik meteen verslaafd. Mijn tante had ze gemaakt toen we op visite waren. Toen ik haar om het recept vroeg bleek het een recept van Rudolph van Veen te zijn.
Nu was ik al fan van Rudolph, maar door dit recept kan hij bij mij dus echt niet meer stuk!
Ik twijfel al een tijdje of ik dit recept wel moet delen. Het is immers niet mijn eigen recept. Toch post ik hem vandaag. Gewoon omdat ik vind dat iedereen dit een keer geproefd moet hebben!

Ik heb nu al een aantal keer (lees: heel erg vaak!) karamelitas gemaakt en inmiddels ben ik een beetje mijn eigen draai aan het recept gaan geven. Ik gebruik iets minder chocola dan Rudolph en ik doe er pistache nootjes en grof zeezout in.
De karamel is nog vrij vloeibaar als je de taart uit de oven haalt. Hij moet dus wel goed afkoelen voor je hem kunt aansnijden (ik laat hem afkoelen in de schuur, dan gaat het wat sneller!).

Het originele recept vind je op de site van 24Kitchen. Er staat ook een handig filmpje bij waarin Rudolph je precies laat zien hoe je de karamelitas moet maken.

Salted karamelitas 3 Salted karamelitas 1

Salted karamelitas
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 10 personen
Ingrediënten:
  • 180 gram boter
  • 215 gram bloem
  • 135 gram bruine suiker
  • 90 gram havermout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 120 ml slagroom
  • 1 zak Lonka fudge of andere zachte karamelsoepjes (200 gram)
  • 80 gram pure chocolade
  • 50 gram pistachenootjes
  • ½ theelepel grof zeezout
Bereiden:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Bekleed een kleine springvorm met bakpapier
  3. Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje of in de magnetron
  4. Meng in een kom de bloem, havermout, bruine suiker en bakpoeder door elkaar
  5. Schenk de boter erbij en meng goed door elkaar
  6. Gebruik de helft van het deeg om de bodem van de taart te maken. Verdeel het deeg over de bodem en druk goed aan.
  7. Bak de bodem 10 minuten in de oven
  8. Verwarm intussen de room met de karamelsnoepjes en roer tot een gladde karamelsaus
  9. Hak de chocolade en pistachenootjes grof
  10. Verdeel de chocolade en pistachenootjes over de voorgebakken taartbodem
  11. Schenk de warme karamelsaus erover
  12. Strooi het zeezout over de karamel
  13. Verkruimel het resterende deeg tussen je vingers en verdeel over de taart
  14. Bak de taart nog 20 minuten in de oven
  15. Laat de taart afkoelen voor je hem aansnijd

Salted karamelitas 2

7 gedachten over “Salted karameltaartje (karamelitas)”

  1. Heb hem gisteren gemaakt.
    Wat een heerlijke taart echt smullen!
    Vraag me alleen af moet hij in de koelkast bewaard worden?
    Ben bang dat de caramel dan zo hard word..

    Liefs,

    Mell.

  2. Het zal vast lekker zijn…maar het is zo hard geworden dat ik hem niet meer uit mijn bakvorm krijg. Dus helaas voor mij.

    1. Wat jammer Martijn!
      Was de taart direct al hard toen hij uit de oven kwam? Of pas na het afkoelen?
      Direct uit de oven hoort hij namelijk nog zacht te zijn. Wanneer hij afkoelt gaat de karamel stollen en wordt de taart stevig.
      Als je bakpapier gebruikt om je bakvorm te bekleden kan je de taart als het goed is makkelijk uit de vorm krijgen.

    2. v.v. ik heb eerst een bakpapiertje in de bakvorm gedaan zodat hij na het bakken makkelijker te snijden/ eruit te halen is!

      Liefs Mell

Reacties zijn gesloten.