Risotto met zoete aardappel

Zoete aardappel…. ik kan er maar geen genoeg van krijgen!
Deze risotto met zoete aardappel is een perfect gerecht voor een kille herfstdag. Echt comfort food!
Het is geen ingewikkeld recept om te maken, maar er gaat wel aardig wat tijd in zitten. De zoete aardappel moet bijna een uur bakken in de oven en de risotto heeft ook wel wat tijd nodig om gaar te worden. Toch is dit gerecht meer dan de moeite waard!
Dus mocht je een keer tijd en zin hebben om iets langer in de keuken te staan, dan is deze risotto een absolute aanrader!

risotto met zoete aardappel 4 risotto met zoete aardappel 3

Risotto met zoete aardappel
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 4-5
Ingrediënten:
  • 1 grote zoete aardappel (ca. 500gram)
  • 100 gram spekreepjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 400 gram risottorijst
  • 150 ml witte wijn
  • 1,2 liter groentebouillon (van twee tabletten)
  • klein handje geraspte Parmezaanse kaas, plus extra voor garneren
Bereiden:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Smeer de zoete aardappel in met wat olijfolie en leg op een met folie bedekte bakplaat
  3. Laat de zoete aardappel in ca. 55 minuten gaar worden in de oven. Zet opzij om af te koelen
  4. Bak intussen in een grote pan de spekreepjes tot ze knapperig zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier
  5. Bak in het spekvet de ui, knoflook en tijm even aan
  6. Voeg de rijst toe en laat meebakken tot de korrels glanzen en doorzichtig beginnen te worden
  7. Doe de wijn erbij en blijf op laag vuur roeren tot de wijn volledig door de rijst is opgenomen
  8. Houdt het vuur laag en voeg beetje bij beetje de bouillon toe, met ongeveer twee soeplepels tegelijk. Blijf regelmatig roeren en wacht telkens tot de vloeistof volledig door de rijst is opgenomen voor je opnieuw bouillon toegevoegd.
  9. Blijf bouillon toevoegen tot de rijst gaar is. Het kan zijn dat je net niet genoeg bouillon hebt, voeg dan een beetje water toe
  10. Verwijder de schil van de zoete aardappel en prak het vruchtvlees tot puree met een vork
  11. Voeg de zoete aardappel toe aan de risotto, samen met de Parmezaanse kaas en roer door elkaar
  12. Breng op smaak met wat peper en eventueel een beetje zout
  13. Schep de risotto op borden en bestrooi met de gebakken spekreepjes en Parmezaanse kaas

risotto met zoete aardappel 2