Paleo: hoe zit het nu precies?

Paleo, paleoproof, paleo lifestyle, paleolithisch…. Deze termen kom ik de laatste tijd dagelijks tegen op foodblogs, in culinaire bladen en op social media. Het lijkt wel alsof de hele wereld meedoet aan de Paleo-revolutie die de laatste tijd gaande is.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot nu toe geen idee had wat het Paleo principe nu precies inhoudt.
Je mag jezelf tegenwoordig geen echte foodie noemen als je niet weet wat Paleo is, dus werd het voor mij hoog tijd hier eens in te duiken!

paleo 4

Wat is Paleo?
Het Paleo principe is gebaseerd op het voedingspatroon van de mens in de oertijd. Paleo gaat ervan uit dat de manier waarop mensen in die periode aten gezond voor ons is, omdat ons lichaam daarvoor is ontwikkeld. Het Paleo dieet wordt daarom ook wel het oerdieet of holbewoner dieet genoemd.

Wat mag je eten en wat niet?
Mensen leefden in de oertijd van voeding die de natuur verschafte zoals vlees, vis, gevogelte, zaden en noten en bepaalde soorten groenten. Deze producten zijn dus Paleo proof.
Pas 10.000 jaar geleden, tijdens de agrarische revolutie, zijn mensen  anders gaan eten met producten als graansoorten,  suiker, plantaardige olie, koffie, zuivel en aardappels. Deze voedingsmiddelen worden door voorstanders van Paleo als ongezond en ziekmakend gezien.
Het is soms best lastig te bepalen of een product nu Paleo is of niet. Stichting Het Paleo Principe heeft een complete lijst gemaakt van Paleo proof voedingsmiddelen (PDF)

paleo 4
Voordelen van een Paleo lifestyle
Volgers van het Paleo dieet claimen dat Paleo naast het verliezen van gewicht nog veel meer voordelen heeft. Zo zou je een mooiere huid krijgen, meer energie hebben, beter slapen, en gewoon lekkerder in je vel zitten.
Als ik google op Paleo afbeeldingen krijg ik tientallen voor- en na foto’s van mensen die er veel slanker en gelukkiger uit zijn gaan zien door het volgen van het Paleo dieet.
Ik begin nu toch nieuwsgierig  te worden naar wat het Paleo dieet voor mij zou kunnen doen!

Voor wie is Paleo? Is het voor iedereen geschikt?
Volgers van het Paleo dieet gaan ervan uit dat de manier waarop we tegenwoordig eten heel slecht en ongezond voor ons is. Voor hun is Paleo geen dieet dat ze volgen om een paar kilo’s kwijt te raken, maar een gezondere leefstijl zonder bewerkt voedsel en suikers. Deze bewerkte producten kunnen niet goed door ons lichaam worden verwerkt en leiden daardoor tot ziektes als diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten.
Paleo zou vanuit hun visie dus voor iedereen geschikt zijn. Ook, en misschien wel juist, voor mensen die normaal gesproken moeten oppassen met het volgen van een dieet.  Denk bijvoorbeeld aan mensen met gezondheidsklachten en kinderen. Er zijn zelfs  Paleo kinderkookboeken verkrijgbaar.

paleo1

Nadelen van Paleo
Naast de vele voordelen van Paleo zijn er toch ook een paar nadelen te noemen:
Jojo-effect: Het dieet is volgens sceptici moeilijk vol te houden. Nederlanders houden nu eenmaal van een boterham met kaas en een lekker bord stamppot. Voor veel mensen zal het daarom lastig zijn dit dieet lang te blijven volgen. Op een gegeven moment vervallen ze weer in hun oude eetgewoontes met het jojo-effect tot gevolg.
Duur: Producten die je onbeperkt mag eten, zoals vlees en vis, zijn relatief duur vergeleken met de producten die je moet laten staan, zoals aardappels en brood. Een Paleo levensstijl kan daardoor aardig in de papieren lopen, vooral als je hele gezin Paleo eet.
Ongezond: Artsen en voedingsdeskundigen waarschuwen al langer voor de gevolgen van koolhydraat arm eten. Doordat er bij dit dieet relatief veel vlees en vis gegeten wordt krijgt men veel eiwitten binnen, wat slecht kan zijn voor de nieren. Daarnaast wordt er meer onverzadigd vet gegeten, wat kan leiden tot een verhoogd cholesterol gehalte.

Mijn indruk
Ik ben nu wel erg nieuwsgierig geworden naar het Paleo dieet! Het idee van alleen eten wat de oermens in de natuur vond, vind ik een mooie gedachte. Bovendien ben ik dol op snacken en ik werk dan ook regelmatig een zak chips of een chocoladereep weg. Een tijdje geen bewerkt voedsel en geraffineerde suiker eten zou voor mij wel eens goed kunnen zijn!
Ik ga binnenkort een Paleo-week inlassen om te kijken wat voor effect het op mij heeft. Ik houd jullie natuurlijk op de hoogte!

Wat zijn jullie ervaringen met Paleo?
Is één weekje Paleo genoeg om resultaat te merken?
Hebben jullie tips voor me?
Laat het me weten, ik ben erg benieuwd!