Vorig jaar zijn we op vakantie geweest naar Italië, waar ik verse groene pesto ontdekte.
Thuis gebruikte ik altijd pesto uit een potje, maar bij ons op de camping verkochten ze verse groene pesto. Die pesto was zo vreselijk lekker dat ik me hier iedere dag bijna misselijk aan gegeten heb!
Er zit echt een enorm verschil tussen de pesto die je in een potje koopt en pesto die vers gemaakt is. Verse pesto smaakt zó veel lekkerder!
Na de vakantie ben ik thuis gaan proberen die heerlijke pesto na te maken. In principe is groene pesto maken helemaal niet zo moeilijk. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig die je eigenlijk alleen maar door elkaar hoeft te mengen. Het is de verhouding van die ingrediënten die de smaak van je pesto bepaalt.
Het heeft even geduurd voor ik de goede verhouding te pakken had, maar dit recept komt heel dicht in de buurt van de groene pesto die ik in Italië zo lekker vond!
Pesto kan je goed invriezen. Ik maak meestal een grote hoeveelheid en vries die in porties in. Ik gebruik hem dan later in bijvoorbeeld tomatensoep, pasta pesto, gevulde kipfilet, op een pizza of lekker op een stokbroodje.
Dit recept kan je makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door de verhouding van de ingrediënten wat te veranderen. Ook de dikte van de pesto kan je makkelijk veranderen door meer of minder olijfolie te gebruiken. Ik doe dit altijd met eetlepels tegelijk, vandaar dat de hoeveelheid olijfolie in eetlepels is aangegeven in plaats van milliliters.
- 40 gram pijnboompitten
- 1 teentje knoflook
- 2 flinke handen verse basilicumblaadjes
- 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- ca. 15 eetlepels extra vierge olijfolie
- Extra nodig: staafmixer (of keukenmachine)
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en doe ze in een hoge kom
- Snijd het teentje knoflook in stukjes en doe dit bij de pijnboompitten
- Hak de pijnboompitten en de knoflook met de staafmixer tot een pasta
- Voeg de basilicumblaadjes en de helft van de olijfolie toe en pureer met de staafmixer
- Doe de geraspte kaas erbij en pureer opnieuw
- Voeg nu in gedeeltes de rest van de olijfolie toe tot de pesto de gewenste dikte heeft
- Breng eventueel op smaak met peper en zout
Bedankt, ga het uitproberen. Alleen, kun je niet neerzetten hoeveel gram je van de basilicum blaadjes erbij doet ipv 2 handen vol. Dat vind ik wat onduidelijk.
Groet Jannie de Leeuw