Gestoofde prei met witte wijn en kappertjes

Deze gestoofde prei is het lekkerste bijgerecht dat ik de laatste tijd heb gemaakt.
Het is zelfs zo lekker, dat ik het in één week twee keer heb gegeten.

En wat ook zo fijn is aan dit gerechtje: Het is super budgetvriendelijk!
Niet duur, hartstikke gezond en nog onwijs lekker ook.
Redenen genoeg om dit recept eens te proberen dacht ik zo!
Gestoofde prei met witte wijn en kappertjes Gestoofde prei met witte wijn en kappertjes

Gestoofde prei met witte wijn
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 4 personen
Ingrediënten:
  • 5 preien
  • 50 gram roomboter
  • 1 flinke eetlepel suiker
  • 50 ml witte wijn
  • 50 ml water
  • ½ groentebouillonblokje
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes (of ½ eetlepel gedroogd)
  • twee eetlepels kappertjes
Bereiden:
  1. Snijd het donkergroene gedeelte van de preien en gooi weg
  2. Snijd de overgebleven stukken prei in tot ongeveer een centimeter van de onderkant
  3. Houd de preien onder stromend water om zo het zand er uit te spoelen
  4. Laat de prei even uitlekken op keukenpapier
  5. Laat intussen de boter smelten in een hapjespan met dikke bodem
  6. Strooi de suiker en wat zout over de gesmolten boter en leg de preien in de pan met de ingesneden kant naar beneden
  7. Laat op laag vuur bakken tot de suiker gaat karamelliseren, ca. 10 minuten.
  8. Draai de prei halverwege voorzichtig om
  9. Voeg als de prei bruin begint te kleuren de wijn en het water toe en verkruimel het halve bouillonblokje boven de pan
  10. Strooi de tijm over de prei en laat met het deksel op de pan nog zo’n 15 minuten stoven tot de prei gaar is
  11. Haal de prei uit de pan en laat de saus op hoog vuur tot ongeveer de helft inkoken en breng op smaak met peper en eventueel wat zout
  12. Giet de saus over de prei en serveer met de kappertjes

Gestoofde prei met witte wijn en kappertjes

Bewaren