Gegratineerde prei

Eigenlijk eten we nooit prei bij ons thuis.  Ik doe prei alleen kleingesneden door bijvoorbeeld lasagne of ik maak er soep van, maar prei als bijgerecht doen we eigenlijk nooit.
Met dit  recept voor gegratineerde prei gaat daar zeker verandering in komen!

Ik houd van alles wat gegratineerd is, maar deze prei is wel héél erg lekker!  Door de oude kaas en witte wijn deed de smaak van de saus me een beetje denken aan kaasfondue.
In plaats van prei zou dit ook heel lekker zijn met bijvoorbeeld bloemkool of broccoli of een combinatie van verschillende groenten. Heb je geen tijd of zin om de oven aan te zetten? De saus kan je ook gewoon los bij gekookte groenten serveren.

gegratneerde prei 3
gegratneerde prei 4

Gegratineerde prei
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 4
Ingrediënten:
  • 5 middelgrote preien
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 200 ml melk
  • 50 ml witte wijn
  • snufje nootmuskaat
  • flinke hand geraspte oude kaas
Bereiden:
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Snijd de prei in stukken van ca. 3 cm (de donkerste stukken weggooien)
  3. Breng een pan met water aan de kook en laat de prei ca. 5 minuten blancheren
  4. Laat intussen in een steelpan de boter zachtjes smelten, maar niet bruin worden
  5. Voeg de bloem toe en roer snel tot een pasta
  6. Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer telkens tot de saus gebonden is
  7. Voeg de wijn toe en roer de kaas door de saus
  8. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
  9. Giet de prei af en schep om met de kaassaus
  10. Doe het mengsel in een licht ingevete ovenschaal en laat in ca. 25 minuten verder gaar worden in de oven

gegratneerde prei 2