Gastblog: 5 gewoonten die helpen je gezin gezond te houden

Gezond leven is niet altijd makkelijk als je een druk gezin hebt. Voedingsdeskundige Anita Mulderij geeft je in de gastblog van vandaag 5 tips die je kunnen helpen je gezin gezond te houden.

Hoe houd je jezelf en je kinderen gezond als je niet eens tijd hebt om naar de sportschool te gaan? Vijf eenvoudige manieren om een gezond gewicht te bereiken, gezond te eten én te bewegen:

1.    Zorg dat niemand honger heeft
Het klinkt misschien gek, maar toch denken sommige mensen nog steeds dat je een gezond gewicht bereikt door jezelf uit te hongeren. Om een gezond gewicht te bereiken en te houden, is het echter van groot belang dat je vooral eet! Als je jezelf niet tijdig van brandstof voorziet, krijg je vroeg of laat een onverzadigbare honger, waardoor het hongerhormoon in je bloed piekt. In de 30 minuten dat dit hormoon weer op zijn normale waarde is, hebben jij en je gezinsleden al heel wat meer calorieën naar binnen kunnen werken dan wanneer jullie geen lege maag hadden gehad. Om een lege maag te voorkomen, houd je bijvoorbeeld altijd een handje verse noten of een ander gezond tussendoortje bij de hand, zodat je er een paar kunt eten als je trek krijgt.

Noten
2.    Maak van het ontbijt een gezonde gewoonte
Zonder gezonde alternatieven grijpen jij en je familieleden sneller naar ongezonde tussendoortjes. Maak van het ontbijt een gezonde gewoonte en eet bijvoorbeeld iedere dag een schaaltje  havermout met lijnzaadolie, een paar walnoten en wat rozijnen of een stuk fruit voor een zoete smaak. Ook kun je regelmatig een lekkere groene smoothie klaarmaken. Zo heeft het hele gezin al in de ochtend een boost aan vitamines en mineralen binnen.

ontbijt
3.    Beweeg 20 minuten per dag
Naar de sportschool gaan kost tijd en die heb je meestal niet met een druk gezin. Maak van de nood een deugd en sport gewoon bij je thuis of in de buurt, samen met de kinderen. Ga bijvoorbeeld ’s avonds na het avondeten een blokje om, speel een potje voetbal in het park, dans op de favoriete muziek van je kinderen of spring touwtje in de tuin of gewoon in je huiskamer. Nog een tip: spelen of stoeien met je kinderen is behoorlijk intensief en nog plezierig ook! Grote kans dat je meer dan 20 minuten per dag beweegt zonder dat je er erg in hebt.

4.    Eet ’s avonds samen
Het eenvoudige ritueel van een gezamenlijke avondmaaltijd verbetert niet alleen de eetgewoonten van de kinderen, maar ook hun bereidheid om zich open naar jou op te stellen. Samen eten zorgt voor harmonie en een emotionele band. Aan tafel is er namelijk even aandacht voor elkaar, neem je de dag met elkaar door en vertel je hoe het op school en op je werk was. Zo bevordert samen eten de gezondheid van alle gezinsleden op de lange termijn.

raspberries gezond
5.    Maak gezonde keuzes in de supermarkt
Gezonde keuzes maak je als ouder in de supermarkt. Als je thuiskomt met chips, snoep en koekjes, dan zullen je kinderen deze willen eten. Leg je hen vervolgens restricties op, dan verlangen ze alleen nog maar meer naar al dat lekkers. Als je in plaats daarvan gezonde tussendoortjes koopt, zoals noten, fruit en groenten, en deze gewassen en gesneden klaar legt in de koelkast, zullen je kinderen eerder hiernaar grijpen als ze honger hebben. Wees ook creatief en maak regelmatig gezonde snacks samen met je kinderen. Zo betrek je hen bij gezonde keuzes en draag je gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van jullie gezin.

Foto’s: Pixabay.com