Een cake bakken is eigenlijk zo gedaan. En als je een goed basisrecept hebt, kan je er alle kanten mee op. Zoals deze lekkere appelcake bijvoorbeeld!
Toen ik eerder deze week goudrenetten in de supermarkt zag liggen, kreeg ik spontaan zin om een cake te bakken.
Zo gezegd, zo gedaan en het resultaat mag er wezen hoor!
De cake is lekker fris geworden door Griekse yoghurt en citroen. Perfect voor op een zonnige lentedag!
Ik vind deze appelcake zelf het lekkerst als hij helemaal is afgekoeld. De dag na het bakken is hij op z’n best!
Frisse appelcake met yoghurt en citroen
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
Porties: 10-12 personen
Ingrediënten:
- 250 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 gram boter op kamertemperatuur
- 4 eieren
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 125 gram Griekse yoghurt
- sap en rasp van 1 flinke citroen
- Voor de topping:
- 3 goudrenetten (of andere zure appels)
- 50 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een springvorm of tulbandvorm in
- Mix de suiker en vanillesuiker met de boter tot een luchtig mengsel
- Voeg één voor één de eieren toe en mix telkens tot de eieren volledig zijn opgenomen
- Meng het zout door het zelfrijzend bakmeel en voeg in gedeeltes toe aan het eimengsel
- Mix tot een glad beslag
- Meng nu de yoghurt en het citroensap door het beslag en giet het beslag in de springvorm
- Schil de appels en snijd in stukjes
- Meng de appel met de 50 gram suiker en de kaneel en verdeel over het cakebeslag
- Laat de cake in de oven gaar worden in ca. 45 minuten
- Contoleer op gaarheid door een houten satéprikker in de cake te steken. Wanneer de prikker er schoon uitkomt is de cake gaar.
Deze lekkere appelcake weer gemaakt maar nu op een bakplaat, 25 ×40 cm. 50 gram bakmeel meer gebruikt.
50min.op 180 graden.
Hij is weer heerlijk.
Kun je de gewone suiker ook door iets gezonds vervangen??
Kun je deze cake ook in de vriezer doen?
Vandaag gemaakt en hij smaakt heerlijk.Lekker fris.
Ga hem vast vaker maken.
Ik heb hem nog een half uur langer in de oven gedaan. Hij was nog niet droog van binnen.
Zo zie je maar weer , elke oven is anders.
Morgen met moederdag gaan we hem proberen , ik ben benieuwd naar de smaak.
Heb al veel appeltaarten gebakken maar probeer elke keer weer een ander recept.
2x gemaakt en steeds stolt de cake pas als hij uit de oven is gehaald. En de laatste keer kromp hij 1cm. Wat doe ik verkeerd? Hij smaakt wel heel goed.
Waar blijft de rasp in het recept? Wanneer moet je die toevoegen, tegelijk met het sap?
Hoi, ik heb de cake gisteren gebakken hij was/is ontzettend lekker! ! Welke springvorm gebruikt u, want mijn cake was iets teveel te hoog gerezen denk ik !( mssn grotere bakvorm gebruiken ?)Bewaar je de cake in de koelkast vanwege de eieren die erin zitten of kan dit ook buiten de koelkast ?
Alvast bedankt voor het delen van dit heerlijke recept
Kan ik de yogurt ook vervangen of weglaten?
Hoi Marijn,
Je kan de yoghurt weglaten. Voeg dan wel een extra ei toe, anders wordt de cake droog.
Je zou eventueel ook een plantaardig alternatief voor yoghurt kunnen nemen.
Alpro heeft bijvoorbeeld een ongezoete yoghurtvervanger die qua smaak aardig in de buurt van echte yoghurt komt.
2x gemaakt, tot 2x toe behoorlijk bruin / bijna zwart. Temperatuur en tijd volgens recept. Wat doe ik verkeerd?
Hoi Lidy,
De temperatuur in dit recept is afgestemd op een elektrische oven. Als je een heteluchtoven hebt kan je hem voor deze cake lager instellen, op ongeveer 160 graden.
De cake afdekken met alufolie als hij te donker begint te worden is ook een idee.
Ik hoop dat de cake beter lukt de keer!
Sorry wrong email address.
Fabulous cakes and baking recepies thank you. I’m actually looking for a simple set of cooking instructions for zuiker brood ( probably the wrong spelling ) . Cheers Andy
Hoeveel calorieen zitten erin? Lijkt me lekker om te maken ?
Ziet er heerlijk uit. Wat is de maat van de springvorm?
Hij staat nu in de oven. Als hij net zo lekker smaakt als ruikt dan komt het wel goed. Jammie.
Leuk, Dionne!
Laat je nog even weten hoe hij gelukt is? Ben heel benieuwd!
Ohh lekker! Ja hoor, deze komt zeker op mijn wil-ik-nog-bakken- lijstje! hihi