Witlofsoep met ham en kaas
- 500 gram witlof (ca. 3 grote stronken)
- 1 grote ui
- 500 ml kippenbouillon
- 30 gram bloem
- 30 gram boter
- 300 ml melk
- 100 gram jong belegen kaas, geraspt
- 100 gram hamblokjes
- Wat blaadjes verse tijm (om te garneren)
- Verwijder de kern van de stronken witlof en snijd in reepjes
- Snipper de ui
- Verhit wat olijfolie of boter in een pan en bak hierin de witlof en ui en aan tot de ui glazig is
- Voeg de bouillon toe en laat zachtjes koken tot de witlof en de ui zacht zijn, ca. 8-10 minuten
- Laat intussen in een andere pan de boter smelten, maar niet bruin worden
- Voeg de bloem toe en roer goed tot een dikke pasta
- Voeg in gedeeltes de melk toe en roer telkens tot de melk is opgenomen
- Doe wanneer alle melk is opgenomen de geraspte kaas toe en blijf roeren tot de kaas gesmolten is
- Breng op smaak met wat peper en nootmuskaat
- Pureer de bouillon met de witlof en ui met een staafmixer en voeg toe aan het kaasmengsel
- Meng dor elkaar tot je een gebonden soep krijgt. Voeg als je de soep te dik vindt een beetje water toe
- Breng de soep op smaak met peper en zout
- Schep de soep in kommen of borden en verdeel de hamblokjes erover. Garneer eventueel met wat blaadjes tijm
Recipe by Lovemyfood.nl at https://lovemyfood.nl/lovemyfood.nl/witlofsoep-met-ham-en-kaas/
3.4.3177