Eigenlijk is deze dulce de leche geen recept te noemen. Je hebt maar één ingrediënt nodig en je hoeft er zelf helemaal niks aan te doen.
Maar het is zo vreselijk lekker dat ik het toch met jullie ga delen!
Als je gecondenseerde melk langere tijd verwarmt, ontstaat een karamel pasta; dulce de leche.
Je kan het voor van alles gebruiken. Het is lekker als broodbeleg, maar ook om bijvoorbeeld in een cake of in koekjes te verwerken.
Ik smeer het graag tussen twee biscuitjes om een soort cookie sandwich te maken. Heerlijk bij een kopje thee!
Het enige wat je nodig hebt om dulce de leche te maken, is een blikje gezoete gecondenseerde melk en een pan (in dit geval een slowcooker) met water.
Ik vind het prettiger om de slowcooker te gebruiken omdat ik er dan niet bij hoef te blijven. Een pan op het fornuis moet je toch altijd in de gaten blijven houden, vooral met twee kinderen in huis! Met de slowcooker kan ik gewoon mijn gang gaan terwijl de pan aanstaat.
Hoe langer je de dulce de leche laat koken, des te donkerder en sterker van smaak hij wordt.
Zo maak je het:
Zet een blikje (meer blikjes tegelijk kan ook) gezoete gecondenseerde melk in de slowcooker.
Voeg water toe tot het blikje volledig onder water staat
Doe het deksel op de pan en stel de pan in op 8 uur op de hoge stand (6 uur voor lichtere karamel pasta)
Check af en toe of het blikje nog goed onder water staat. Voeg zo nodig wat extra water toe
Haal na acht uur het blikje voorzichtig het water
Laat minstens een uur afkoelen voor je het blikje openmaakt
Doe je dulce de leche in een schoon potje en bewaar in de koelkast
Op het fornuis
Je kan de dulce de leche ook op het fornuis maken in een gewone pan.
Zet het blikje in een grote pan en vul deze met water tot het blikje volledig onderstaat.
Breng het water aan de kook en laat op laag vuur 2,5 tot 3 uur zachtjes borrelen.
Zorg wel dat je het verdampte water telkens aanvult. Het blikje moet goed onder water blijven staan.
Hoe lang kun je de blikjes als ze klaar zijn bewaren? On geopend dan….
Als je meerdere blikjes tegelijk maakt Hoe lang kanje het ongeopend bewaren?
Leg een siliconenmatje in je slowcooker.
Kan je ook alufolie om de blikje doen? Om de pan de beschermen?
Het zag er inderdaad uit zoals op de foto’s bij dit artikel en smaakt heerlijk. Helaas heeft het blik wel een ronde beschadiging in de glazuurlaag van de slow cooker pot achter gelaten die er niet meer uit gaat. Wees er op bedacht dat de geglazuurde pot enkel is bedoeld om organische stoffen mee te koken. Metalen voorwerpen reageren blijkbaar op het glazuur.
Ligt het aan mij of is het normaal dat ik zin krijg om aan het scherm te likken? :-). Dulce de leche is zoooo lekker!