Cups en spoons: Amerikaanse maten

Amerikaanse  foodblogs staan vol heerlijke recepten.
Voor wie echte Amerikaanse pumpkin pie of cheesecake wil maken zijn er genoeg fantastische recepten te vinden.
Nadeel van Amerikaanse recepten is de afmeting van de ingrediënten. In Amerika meten ze in ounces, cups en spoons, wij meten in grammen en milliliters.

Omdat ik veel met Amerikaanse recepten werk heb ik een omrekentabel gemaakt voor de ingrediënten die ik veel gebruik. Deze wil ik graag met jullie delen, zodat je zelf ook op Amerikaanse blogs op zoek kunt gaan naar lekkere recepten!

Vloeibare ingrediënten
Omdat cups en spoons inhoudsmaten zijn, is het relatief eenvoudig  vloeibare ingrediënten af te meten.  Voor het afmeten van tablespoons (Tbsp) en teaspoons (Tsp) gebruik ik meestal gewoon een eetlepel of theelepel, maar voor de volledigheid heb ik ze toch in het overzicht vermeld

Vloeibare ingrediënten
(afgerond)
1 CUP 235ml
1/2 CUP 120ml
1/3 CUP 80ml
1/4 CUP 60ml
1/8 CUP 30ml
1 Tbsp 15ml
1 Tsp 5ml
1 Pint 475 ml
1 Quart 950 ml


cups en spoons 2
Droge ingrediënten
Vloeibare ingrediënten zijn  af te meten in milliliters, voor droge ingrediënten geldt dit niet.
Bloem weegt bijvoorbeeld niet hetzelfde als boter, dus een cup bloem heeft een heel ander gewicht dan een cup boter.
In onderstaand overzicht zijn een aantal veel gebruikte producten omgerekend van cups naar grammen

Droge ingrediënten (afgerond)
1 C 1/2 C 1/3 C 1/4 C 1/8 C 1 Tbsp 1 tsp
Bloem / meel 120gr 60gr 40gr 30gr 15gr 8gr
Maïzena 120 60gr 40gr 30gr 15gr 8gr 3gr
Basterdsuiker  240gr  120gr  80gr  60gr  30gr  17gr  5gr
Kristalsuiker  225gr 115gr 75gr 55gr 30gr 14gr  5gr
Bruine suiker  180gr  90gr  60gr  45gr  25gr  12gr  4gr
Poedersuiker  130gr 65gr 45gr 35gr 16gr 8gr  3gr
Boter 200gr 100gr 65gr 50gr 25gr 15gr 5gr
Cacao 90gr 45gr 30gr 22gr 11gr 6gr 2gr
Rijst (rauw)
 180gr 90gr  60gr 45gr 25gr
Linzen  180gr 90gr 60gr 45gr 25gr
Couscous  180  90gr 60gr 45gr 25gr  –  –
Havermout  80gr 40gr  25gr 20gr 10gr  5gr  –

cups en spoons 1Overige maten
Naast  cups en spoons zijn er nog een paar eenheden die je regelmatig tegenkomt in Amerikaanse recepten:

1 ounce (Oz.) 28gr
1 Pound (lbs.) 453gr
1 inch 6,5cm
1 stick of butter 115 gr

Omrekentabellen zijn handig, maar wanneer je vaak Amerikaanse recepten maakt zou ik je aanraden een set maatcups aan te schaffen. Dit werkt een stuk makkelijker dan wanneer je telkens de gewichten van de ingrediënten op moet zoeken.
Voor een paar euro zijn bij bijvoorbeeld Xenos prima setjes te krijgen!