Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon is een echte klassieker uit de Franse keuken.
Een heerlijke stoofschotel met rundvlees, spekjes en uien gestoofd in rode wijn.

Ik ben gek op boeuf bourguignon! En dan vooral op die van mijn vader!
Wij eten hem het liefst met krielaardappeltjes erin en serveren hem dan met lekker vers stokbrood.
Je kunt de krieltjes ook weglaten en de boeuf serveren met aardappelpuree, gekookte aardappels of rijst.

Het mooie van deze boeuf bourguignon, is dat de hoeveelheden van de ingrediënten niet zo nauw meten. Je kunt gerecht helemaal naar je eigen smaak aanpassen.
Wij maken deze stoofschotel dan ook altijd meer op gevoel dan volgens recept. Hierdoor wisten we dus ook niet precies in welke hoeveelheden we de ingrediënten gebruikten.
Ik wilde dit heerlijke gerecht erg graag met jullie delen op LMF, maar daar had ik natuurlijk wel een recept voor nodig!
Daarom ben ik, samen met mijn vader, een middagje de keuken ingedoken om voor jullie een recept te schrijven voor het maken van ‘onze’ boeuf!
boeuf3

Boeuf Bourguignon
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 4-6
Ingrediënten:
  • 250 gram zuurkoolspek
  • 3 sjalotjes, in grove stukken
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 750 gram magere runderlappen, in blokjes van ca. 1,5x1,5 cm
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 fles bourgogne wijn (750ml)
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 grote winterpeen, in halve plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • ca. 400 gram krieltjes (voorgekookt, grote gehalveerd)
  • 1 pot Amsterdamse uitjes (uitlekgewicht ca. 200 gram)
Bereiden:
  1. Bestrooi het rundvlees royaal met peper en zout
  2. Verhit een klontje boter in een grote braadpan
  3. Bak hierin de spekjes met de sjalotjes en de knoflook tot de spekjes beginnen te kleuren
  4. Neem met een schuimspaan uit de pan en zet apart
  5. Voeg wat extra boter toe aan de pan en bak het rundvlees hierin even aan
  6. Bestrooi met de bloem en schep even om
  7. Voeg de helft van de wijn , de aangebakken spekjes met de sjalotjes en knoflook en het bouillonblokje toe
  8. Roer even door zodat een licht gebonden saus ontstaat
  9. Voeg de rest van de wijn toe, samen met de wortel, bleekselderij, ui, laurierblaadjes en tomatenpuree
  10. Laat op laag vuur pruttelen tot het vlees zacht is, ca. 3 uur. Voeg zo nodig wat water toe
  11. Voeg wanneer het vlees zacht is de krieltjes en de Amsterdamse uitjes toe en laat nog een half uurtje mee warmen
  12. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout
  13. Serveer in een diep bord of kom met vers stokbrood

boeuf2

2 gedachten over “Boeuf Bourguignon”

Reacties zijn gesloten.