Basiskoken #1: De lekkerste gebakken aardappels

Gebakken aardappels zijn hier thuis al jaren favoriet. Maar hoe maak je ze nou het allerlekkerst? Dat laat ik je vandaag zien in de nieuwe rubriek ‘Basiskoken’!

De naam zegt het eigenlijk al. In de rubriek basiskoken ga ik regelmatig recepten delen die iedereen zou moeten kunnen koken. Van hachee tot soep met ballen en van boerenkool met worst tot pannenkoeken. Verzoekjes zijn meer dan welkom, dus laat me gerust weten als je een recept wilt zien!
Goed. Terug naar de gebakken aardappels.

Wat voor aardappels gebruik je?
Voor de lekkerste gebakken aardappels heb je natuurlijk goede aardappels nodig. Om te bakken kan je het beste vastkokende of vrij vastkokende aardappels gebruiken. Kruimige aardappels vallen uit elkaar als ze gaar worden en zijn daardoor minder geschikt om te bakken. Vastkokende aardappels blijven stevig en zijn dus beter geschikt.

Hoeveel heb je nodig?
Dat hangt natuurlijk af van hoeveel trek je hebt. Wij eten met z’n viertjes zo’n 750-800 gram aardappels en dat zijn best flinke porties. Even inschatten dus… Het is trouwens helemaal niet erg als je teveel aardappels hebt gekookt. De blokjes gekookte aardappel kan je prima een dag of twee bewaren in de koelkast. Ook handig om te weten als je een keer voor twee dagen wilt koken!

Een paar tips voor de lekkerste gebakken aardappels:
1. Ik zei het hierboven al: voor de lekkerste gebakken aardappels gebruik je het beste vastkokende of vrij vastkokende aardappels.
2. Laat de aardappels na het koken eerst afkoelen voor je ze gaat bakken.
3. Snijd de aardappels in gelijke stukken, zo worden ze gelijkmatig gaar en bruin

gebakken aardappels 3 gebakken aardappels 2

De lekkerste gebakken aardappels
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: ca. 4 personen
Ingrediënten:
 • 750-800 geschilde aardappels
 • boter om in te bakken
 • ¼ theelepel knoflookpoeder
 • ¼ theelepel uienpoeder
 • zout en peper naar smaak
Bereiden:
 1. Snijd de geschilde aardappels doormidden. Laat de kleinere aardappels heel zodat alle stukken dezelfde grootte hebben. Zo worden ze gelijkmatig gaar.
 2. Spoel de aardappels af, doe ze in een pan en voeg water toe tot ze onder staan
 3. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook
 4. Laat wanneer het water kookt de aardappels nog zo’n 6-8 minuten koken tot ze net gaar zijn. Je kan op gaarheid controleren door er met de punt van een schilmesje in te steken. Wanneer het mes makkelijk in de aardappel glijdt zijn ze gaar genoeg.
 5. Giet de aardappels af en laat uitstomen
 6. Wanneer de aardappels genoeg zijn afgekoeld kan je ze in stukjes snijden. Zorg er ook nu weer voor dat je gelijke stukjes maakt. Laat de gesneden aardappels helemaal afkoelen voor je ze gaat bakken
 7. Verhit voor het bakken wat boter in een koekenpan of, voor een grotere hoeveelheid, een hapjespan
 8. Doe de aardappels in de pan en schud even om.
 9. Doe de knoflookpoeder en uienpoeder erbij en laat de aardappels op middelhoog vuur rondom bruin en krokant bakken. Schep ze af en toe even om zodat ze niet verbranden en aan alle kanten lekker bruin worden. Voeg wanneer de pan droog wordt een beetje extra boter toe.

gebakken aardappels 4
Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren