Basiskoken #8: Zo bak je de perfecte biefstuk

Vroeger dacht ik altijd dat je voor een goede biefstuk toch echt naar een restaurant moest.
Maar niets is minder waar. Met een paar simpele handigheidjes tover ook jij met gemak een restaurantwaardige biefstuk op tafel!

Een lekkere biefstuk begint met een goed stuk vlees
Voor de lekkerste biefstuk heb je natuurlijk een goed stuk vlees nodig.
Ga dus voor vlees van goede kwaliteit. Bij de slager is prima biefstuk te krijgen, maar ook in de betere supermarkt is keuze genoeg.
Er zijn veel verschillende soorten biefstuk.
‘Biefstuk’ is de algemene benaming voor de verschillende stukken mals vlees die uit een rund gesneden worden.
Zo heb je bijvoorbeeld tournedos, kogelbiefstuk, ribeye, ossenhaas en entrecote. Allemaal hele verschillende stukjes vlees, met verschillende prijskaartjes.

Een goede pan is een must
De beste biefstuk bak je in een geschikte pan.
Van Cook&Co mocht ik de Greenpan speciaal voor vlees en gevogelte uitproberen. Een echte aanrader wat mij betreft.
Ribbels in de bodem zorgen voor een goede verdeling van het vet in de pan. Het vlees wordt mooi gelijkmatig verhit door de goede warmtegeleiding, wat weer zorgt voor een lekkere malse biefstuk.


Hoe bak je nou een perfecte biefstuk? Vijf gouden tips:
1. Haal het vlees een half uur voor je het gaat bakken vast uit de koelkast. Zo krijgt het de kans op temperatuur te komen voor het de pan in gaat.
Dep het vlees even droog met keukenpapier voor je het in de pan legt.

2. Laat de boter of margarine eerst goed heet worden voor je het vlees in de pan legt. Op deze manier schroeit het vlees snel dicht en blijft de biefstuk lekker sappig.

3. Prik niet in het vlees tijdens het bakken. Daardoor lopen de sappen uit het vlees en dat is zonde. Gebruik dus een vleestang om de biefstuk te draaien, geen vork.

4. Bak je biefstuk niet te ver door. Biefstuk is het lekkerst als hij op z’n minst rosé is van binnen.

5. Laat de biefstuk na het bakken een paar minuten rusten onder aluminiumfolie. Hierdoor krijg je een veel malser stukje vlees op je bord!

Zo bak je de perfecte biefstuk

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren