Basiskoken #4: De lekkerste stamppot boerenkool

Stamppot boerenkool is zo’n recept dat iedereen zou moeten kunnen koken.
Helemaal nu het weer flink vriest buiten gaat er niets boven een dampend bord boerenkool!

Je hoeft echt geen keukenprins(es) te zijn om een goede stamppot boerenkool op tafel te zetten. Het recept is heel eenvoudig.
Neem kruimige of iets kruimige aardappelen en zorg dat deze goed gaar zijn voor je gaat stampen.
Dit kan je controleren door er met een vork in te prikken. Als ze makkelijk uit elkaar vallen zijn ze gaar genoeg.

stamppot-boerenkool-3
Stamppot boerenkool wordt natuurlijk traditioneel gegeten met rookworst.
Zelf eet ik er liever een gehaktbal of draadjesvlees bij. Daar krijg je namelijk hele lekkere jus van en die smaakt weer heerlijk over de stamppot.

Stamppot is de tweede dag ook nog lekker. Eigenlijk smaakt hij de tweede dag zelfs nog beter.
Het lekkerst is om de stamppot dan op te warmen in de oven. Of bak de stamppot in een koekenpan met wat boter. Gewoon met een vork door elkaar blijven prakken tot hij warm is. Heerlijk!
In de magnetron opwarmen kan natuurlijk ook, maar dat vind ik zelf iets minder lekker.

stamppot-boerenkool-4

Basiskoken #3: Zo maak je de lekkerste stamppot boerenkool
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 4-6 personen
Ingrediënten:
  • 1 ½ kilo kruimige of iets kruimige geschilde aardappelen
  • 600 gram gesneden boerenkool (zak)
  • 250 gram spekreepjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 200 ml volle melk
Bereiden:
  1. Snijd de aardappels doormidden (grote exemplaren in vieren) en doe in een grote (stamppot)pan
  2. Doe er zoveel water bij dat je aardappel net onder staan
  3. Doe de boerenkool bovenop de aardappels en laat met het deksel op de pan koken op middelhoog vuur
  4. Als niet alle boerenkool in één keer in de pan past, wacht dan even tot de boerenkool in de pan geslonken is door de warmte. Dan kan de rest van de boerenkool er bij
  5. Bak terwijl de aardappels en boerenkool gaarkoken de spekjes in een koekenpan
  6. Voeg wanneer de spekjes bruin beginnen te worden de ui toe en laat even meebakken tot de ui glazig is. Neem van het vuur en zet apart
  7. Verwarm de melk in een steelpannetje of in de magnetron
  8. Controleer met een vork of de aardappels gaar zijn en giet de aardappels en boerenkool af
  9. Voeg de melk toe en stamp met een pureestamper tot alles goed door elkaar gemengd is
  10. Breng op smaak met flink wat zwarte peper en een beetje zout
  11. Gebruik een houten lepel om de spekjes en ui door de boerenkool te roeren
  12. Proef de stamppot en voeg zo nodig nog wat peper en/of zout toe

stamppot boerenkool-1

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Een gedachte over “Basiskoken #4: De lekkerste stamppot boerenkool”

  1. Ik maak de boerenkool stampot liefs met bruine jus wat ik over heb van vlees/carbonades etc dat vind ik lekkerder smaken dan met melk gelukkig dat smaken verschillen zelf kook ik altijd de spekjes met de boerenkool gaar en ik strooi er een handjevol rijst over dat heb ik van mijn oma geleerd daardoor wordt de boerenkool malser van ;-))

Reacties zijn gesloten.