5 Tips om tijdens de feestdagen gezond te genieten

Voor de meeste mensen staan de feestdagen in het teken van lekker en veel eten en drinken. Maar hoe ga je daar mee om als je op de lijn probeert te letten? Voedingsdeskundige Anita Mulderij geeft je 5 tips om te genieten tijdens de feestdagen zonder je gezonde levensstijl  (helemaal) uit het oog te verliezen!


Ben je net lekker bezig met je nieuwe gezonde levensstijl, en nu komen de feestdagen eraan. Of je bent nog niet begonnen want je stelt het uit tot nà de feestdagen. In beide gevallen is het zonde als je gedurende de feestdagen je vol eet en in gewicht aankomt. Het is verleidelijk om je volledig te laten gaan in een roes van gezelligheid, maar uiteindelijk word je daar natuurlijk helemaal niet blij van.

Met de volgende tips voorkom je dat de gezelligheid tijdens de feestdagen ertoe leidt dat je teveel eet en je daardoor eigenlijk helemaal niet lekker voelt. Ook voorkom je hiermee de teleurstelling over je eigen wilskracht en doorzettingsvermogen. Zo kun je vol goede moed en positieve energie het nieuwe jaar in.

1. Doe rustig aan met alcohol
’s Avonds kan het je vast niet schelen, maar ’s ochtends voel je weer waarom het toch niet handig was om zoveel te drinken. Natuurlijk is een glaasje bij het eten niet erg, maar voorkom dat je de hele dag door alcohol drinkt. Naast dat alcohol erg veel calorieën bevat legt het ook de hele vetverbranding stil. En daar houdt het niet mee op. Het zorgt ervoor dat je wilskracht vermindert en je grenzen vervagen. Dat heeft meestal tot gevolg dat je verleidingen minder snel kunt weerstaan en veel meer eet dan je eigenlijk zou willen. Beperk jezelf tot twee glazen alcohol per dag en drink veel water tussendoor. Zorg dat er altijd een glas water in je buurt staat. Vul hem zelf bij, dan heb je ook regelmatig een goede reden om even op te staan en te lopen waardoor je meer beweegt.
drankjes
2. Kook zelf
Als je het kunt en er plezier aan beleeft dan is het een makkelijke manier om de kerst gezond door te komen. Veel koolhydraatrijke producten zoals pasta, rijst en aardappelen veroorzaken snel een vol gevoel. Omdat je met kerst al meer eet dan gewoonlijk zal iedereen merken dat het niet eens een gemis is om deze weg te laten met de kerst. Je kunt veel groenten en weinig koolhydraten presenteren en je familie en vrienden meteen laten zien dat koolhydraatarm eten heel erg lekker kan zijn. Leg de focus vooral op groenten en een lekker stuk vlees of vis en kook samen met een familie lid, nog gezellig ook!
kikker koken
3. Beweeg zoveel mogelijk
Omdat je veel bezig bent met eten, kletsen en films kijken word je vaak een beetje sloom tijdens de feestdagen. Het is dan heerlijk om er regelmatig even tussen uit te gaan en toch zoveel mogelijk te bewegen. Dat hoeft niet direct een sport te zijn met een hartslag van 180, maar een uur wandelen of fietsen geeft energie en zorgt dat je je veel beter voelt. Ook de buitenlucht kan je enorm oppeppen en extra laten genieten van deze dagen. Een wandeling met de familie geeft ook een leuke ontspannen sfeer en zorgt vaak voor goede gesprekken.

4. Eet kleine porties
Als je toch gehoor wilt geven aan de uitnodigingen voor kerstdiners, onthoud dan het volgende. Als je kleine porties eet kun je veel meer proeven en is het risico op een overvol gevoel kleiner. Eet bewust, kauw goed, proef wat je eet en geniet er echt van, dan zal je vanzelf ook minder eten. Zeg ook af en toe nee, dat geeft je een goed gevoel over jezelf.

5. Houd vast aan je routines en luister naar je lijf
Ga jezelf niet de hele dag uithongeren om ’s avonds helemaal los te gaan. Ontbijt en lunch zoals je dat altijd doet en sta regelmatig stil bij hoe je je voelt. Heb je honger? Heb je energie? Heb je echt zin om iets te eten, of doe je het uit verveling? Wees bewust, dan zal je een stuk minder behoefte hebben om allerlei ongezond voedsel in je mond te stoppen.

vuurwerk

 

Foto’s: Pixabay.com