Zoete chilisaus

Er staat hier altijd wel een fles chilisaus in de koelkast.
We eten het bij kip, worst, speklapjes en natuurlijk bij de loempiaatjes.

Sinds kort hebben we een peperplantje in de tuin. Vorige week zaten daar zoveel pepers aan dat ik een recept moest bedenken om ze te verwerken.
Ik heb even gedacht aan sambal, maar dat gebruik ik eigenlijk bijna nooit. Daarom is het chilisaus geworden.
Als ik had geweten hoe makkelijk en lekker het is om je eigen chilisaus te maken, had ik dit al veel eerder gedaan!

Eenvoudig recept voor zelfgemaakte chilisaus
Ik heb van de helft van de pepers de zaadjes verwijderd, maar de saus was nog steeds erg pittig.
Dus houd je van spicy, laat dan ongeveer de helft van de zaadjes zitten. Heb je liever een wat mildere saus, verwijder dan alle zaadjes.

Dit recept is voldoende voor een kleine liter chilisaus.
De hoeveelheden zijn gemakkelijk te delen, dus je kan het recept makkelijk aanpassen voor een wat kleinere hoeveelheid (of een grotere natuurlijk!) 😉

Eenvoudig recept voor zelfgemaakte chilisaus

Zoete chilisaus
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: ca. 1 liter saus
Ingrediënten:
  • 8 rode chilipepers
  • 8 teentjes knoflook
  • ca. 2 cm gemberwortel, in stukjes
  • 300 ml witte wijnazijn of rijstazijn
  • 430 gram kristalsuiker
  • 3 eetlepels maizena
  • 3 eetlepels sojasaus
Bereiden:
  1. Snijd de pepers doormidden en verwijder van de helft van de pepers de zaadjes.
  2. Snijd de pepers grof en doe ze in een hakmolen of keukenmachine
  3. Voeg de teentjes knoflook en gember toe en hak alles fijn
  4. Doe de azijn, suiker en sojasaus in een pan met dikke bodem en voeg 600 ml water toe
  5. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. Blijf roeren zodat de saus niet gaat aanbranden.
  6. Voeg de gehakte pepers, knoflook en gember toe en laat alles nog eens vijf minuten pruttelen tot de saus dikker begint te worden
  7. Meng de maïzena met 4 eetlepels water tot een glad papje en doe dit bij de chilisaus
  8. Roer goed door met een garde om klontjes te voorkomen.
  9. Laat de saus op laag vuur verder indikken tot je de dikte goed vindt
  10. Bewaar de saus in een schenkfles of in glazen potjes in de koelkast

Eenvoudig recept voor zelfgemaakte chilisaus

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *