Winterse stoofschotel met bier en parelgort

Ik had nog nooit iets met parelgort gekookt en ik was waarschijnlijk ook niet snel op het idee gekomen het te gebruiken…. Tot ik een mail van Lassie kreeg waarin ze me uitdaagden een recept met parelgort te bedenken. Dat hoefden ze me natuurlijk geen twee keer te vragen, die uitdaging ging ik graag aan!parelgort verpakking
Een paar dagen later kreeg ik een pakketje met parelgort in de brievenbus en kon ik aan de slag. Met parelgort kun je eindeloos variëren. Je kan het in een salade of soep verwerken en er zelfs een romige risotto van maken.
Ik wilde graag een lekker stevig en winters gerecht maken. Een ouderwets stoofpotje lag dus voor de hand en dat is het ook geworden!
Normaal gesproken gebruik ik bouillon of rode wijn in stoofpotjes. Deze keer ben ik voor donker bier gegaan en dat pakte heel erg lekker uit! Door de parelgort wordt het een lekkere, stevige stoofpot. Zo eentje waar je lepel in rechtop blijft staan. Heerlijk voor op een koude winterdag!
Ik heb nu bokbier gebruikt, maar ander donker bier zou ook prima kunnen.
Winterse stoofpot met parelgort 4 Winterse stoofpot met parelgort 3Winterse stoofpot met pareelgort close up

Winterse stoofschotel met bier en parelgort
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 4
Ingrediënten:
  • 750 gram runderlappen, in blokjes
  • 2 kleine winterwortels, in plakjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 250 gram kastanje champignons, in kwarten
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 flesje donker bier
  • 500-600 ml rundvleesbouillon
  • 1 eetlepel tijm (vers of gedroogd)
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 gram krielaardappels (liefst in de schil), gehalveerd
  • 100 gram parelgort
  • gehakte peterselie voor garnering
Bereiden:
  1. Bestrooi het vlees met peper en zout
  2. Verhit een beetje boter in een grote braadpan en bak het vlees hierin bruin
  3. Voeg de wortel, bleekselderij, ui, champignons en knoflook toe en bak even aan
  4. Strooi de bloem erover en schep even om
  5. Voeg het bier, de bouillon, tijm, laurier en aardappels toe en laat op laag vuur sudderen tot het vlees gaar en zacht is, ca. 2,5 – 3 uur. Roer af en toe even door en voeg zo nodig wat extra water toe
  6. Voeg de parelgort toe en laat nog een half uurtje pruttelen
  7. Voeg als de stoofpot te dik wordt wat water toe tot de gewenste dikte is bereikt
  8. Breng op smaak met peper en zout
  9. Serveer met een beetje gehakte peterselie en warm stokbrood

Winnen!
Lassie daagt ook jou uit een recept met parelgort te bedenken!
Met jouw variatie met Lassie Parelgort maak je kans op een kookmasterclass én diner voor 2 personen bij Bolenius in Amsterdam – verkozen tot beste groenterestaurant 2015!

Wat moet je doen om kans te maken?
Ga jij de uitdaging aan? Bedenk dan je eigen gerecht met Lassie parelgort en maak er een smakelijke foto van. Post de foto op je instagram account met de tag #LassieParelgort. En vergeet niet mij in je bericht te taggen, ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie creaties!

Winterse stoofpot met parelgort 2