Waarom slanke en gezonde producten niet altijd slank en gezond zijn

Steeds meer mensen willen gezonder gaan leven. Ze gaan vaker sporten en proberen verantwoord te eten.  De voedingsmiddelenindustrie speelt hier handig op in door meer en meer light producten en ‘verantwoorde’ tussendoortjes aan te bieden. Maar zijn deze producten wel echt zo slank en gezond? Voedingsdeskundige Anita Mulderij vertelt je er alles over in de gastblog van vandaag!


Je kunt geen product meer uit de schappen halen of er prijkt wel een schreeuwerig ‘gezond’, ‘light’ of ‘0% vet’ op. Maar zijn deze producten wel echt zo gezond? Gelukkig worden er steeds meer maatregelen getroffen tegen producenten die onware of verkeerde dingen op hun verpakking beloven. Want waarom loze beloften doen als het eigenlijk niet werkt? Waarom beloven dat er bepaalde dingen wel of niet in een product zitten, terwijl we allemaal op de ingrediëntenlijst kunnen zien dat hier niets van waar is? Toch zijn er genoeg mensen die de werking van deze producten toch nog geloven. Hoe kan dat? En hoe schudden we onszelf wakker uit deze dieet-illusie?

0% vet of minder calorieën
Kreten die je veel terugziet op allerlei verpakkingen. Blijkbaar weten veel mensen niet dat gewichtstoename veelal niet wordt veroorzaakt door vetten, maar door koolhydraten. Bovendien suggereert ‘0% vet’ vaak dat het om een product gaat dat weinig calorieën bevat, waardoor je er onbewust juist meer van gaat eten. Om over minder calorieën nog maar te zwijgen. Als er vetten uit het product gehaald worden, komt het vaak voor dat er juist extra suikers worden toegevoegd om het product toch op smaak te brengen. En als dit niet het geval is, zullen er in de meeste gevallen andere ongezonde stoffen aan het product worden toegevoegd om het toch lekker te maken. Denk daarbij aan kleur-, geur-, en smaakstoffen die het product langer houdbaar en smaakvoller maken en er beter uit laten zien.
boter suiker

Is light beter?
Nog een bekende in de categorie slank zijn de light producten. Hetzelfde product, met dezelfde smaak, maar dan met minder suiker, calorieën en vetten. Klinkt als een perfect alternatief, toch? Niets is minder waar. Er worden namelijk weer heel andere, niet-natuurlijke ingrediënten – zoals artificiële suikervervangers – toegevoegd aan deze producten, om ze toch een beetje diezelfde smaak te laten behouden. Je lichaam herkent deze stoffen niet als voeding, waardoor ze zich gaan opslaan in je lichaam, en dat is precies wat je niet wilt.

Ongezond
Uit een studie op muizen bleek dat muizen die water met kunstmatige zoetmakers dronken kenmerken van insulineresistentie en glucose intolerantie vertoonden, twee verschijnselen die leiden tot gewichtstoename. Er is een hoop meer bewijs dat light producten juist het tegenovergestelde doen dan wat ze beloven: in plaats van dat ze helpen met afvallen en goed zijn voor de gezondheid, komt steeds vaker boven water dat ze helemaal niet zo gezond zijn. Sterker nog, ze zouden zorgen voor een verhoogd risico op overgewicht, hypertriglyceridemie (verhoogd vetgehalte in het bloed), verlaagd HDL cholesterol, verhoogde bloeddruk en stijging van de nuchtere glycemie (bloedsuikerspiegel). Allemaal zaken waar je niet op zit te wachten – zeker niet wanneer je probeert af te vallen.

meetlint

Wat dan wel?
Kortom: als je wilt afvallen, vergrijp je dan niet aan light producten en laat je ook niet verleiden door kreten als ‘gezond’ of ‘0% vet’. Kijk goed op de verpakking, wees kritisch en als je twijfelt omdat je allerlei ingrediënten niet kent, koop het product dan niet. Ga waar mogelijk voor natuurlijke producten, die geen etiket bevatten maar het ingrediënt zelf zijn. Maak zoveel mogelijk zelf, dan weet je zeker dat je niet te maken hebt met allerlei toegevoegde rommel. Stop met het drinken van frisdrank en drink vooral water (eventueel met wat citroen, limoen of munt) en kruidenthee. Dan weet je zeker dat je altijd veilig zit!

water

Fotocredits: Pixabay