Uienchutney

Uienchutney wordt meestal gemaakt van rode ui. Deze variant met witte uien is weer eens wat anders en ook heel erg lekker!

Omdat er zowel suiker als azijn in zit is de chutney lekker zoet en zurig tegelijk. Door het toevoegen van wat chili vlokken krijgt hij wat extra pit.
Ik vind deze chutney vooral erg lekker in combinatie met oude kaas of brie, maar bij een balletje gehakt of verse worst smaakt hij ook erg goed.
Je kan deze uienchutney best lang bewaren. In de koelkast blijft hij makkelijk een paar weken goed. Je kan hem ook inmaken, dan kan je hem nog veel langer bewaren.
Hoe langer hij staat, des te lekkerder hij gaat smaken, dus maak een flinke pot, dan heb je er weken plezier van!

Uienchutney 3 Uienchutney 4
Ingrediënten(voor een flinke pot uienchutney)

1 kilo witte uien, in dunne halve ringen
250 ml witte wijnazijn
2 larierblaadjes
1 kaneelstokje
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel chili vlokken
250 gram geleisuiker

Verhit een scheutje olie in een grote hapjespan of wok met anti aanbaklaag
Voeg de uien toe met de laurier, kaneel, gemberpoeder, kerriepoeder, knoflookpoeder en de chili vlokken
Bak de uien tot ze zacht beginnen te worden, maar laat ze niet bruin worden
Voeg de azijn toe en laat nog een minuut of twee pruttelen
Voeg de suiker toe en breng aan de kook
Laat de chutney vier minuten hard doorkoken op hoog vuur terwijl je blijft roeren
Neem van het vuur en doe de chutney in een schone glazen pot
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar daarna in de koelkast

Uienchutney 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *