Rode linzensoep met kikkererwten

Zo nu en dan las ik thuis een vleesloze dag in. Vaak wordt me dit niet in dank afgenomen, maar met deze soep heb ik echt een goeie beurt gemaakt!

Ik ben gek op soep! Vooral nu het buiten weer kouder wordt komt er bij ons weer vaak soep op tafel.
Deze rode linzensoep met kikkererwten is een stevige, goed gevulde maaltijdsoep die ook prima als lunch gegeten kan worden.
Door de kardemom en komijn krijgt de soep een lekkere, warme smaak die aan Marokko doet denken.

De soep is lekker pittig door de harissa.
Harissa is in feite een soort Arabische sambal. Het wordt gemaakt van o.a. pepers, tomaat, komijn, koriander en steranijs. Je kunt harissa zelf maken, maar het is ook gewoon te koop bij de supermarkt en toko.
Heb je het liever iets minder pittig of eten er kinderen mee? Doe dan één theelepel harissa door de soep in plaats van twee. Je kunt de harissa ook prima apart naast de soep serveren.

Rode linzensoep met kikkererwten
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 4-6
Ingrediënten:
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 kleine winterwortel, in kleine blokjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Stukje gember van ca. 1 cm, fijngehakt
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel komijn
  • ½ theelepel kardemom
  • ½ theelepel kurkuma
  • 1 ¼ liter groentebouillon
  • 1 blikje gepelde tomaten, gehakt (sap bewaren)
  • 175 gram rode linzen
  • 1 blikje kikkererwten
  • 1-2 theelepels harissa
  • Olijfolie
  • Koriander (voor garnering)
  • Citroensap
Bereiden:
  1. Verhit een scheutje olijfolie in een grote soeppan
  2. Bak hierin de ui, wortel en de knoflook tot de ui zacht is
  3. Voeg de gember, kaneel, komijn, kardemom en kurkuma toe en bak even mee
  4. Doe intussen de linzen en kikkererwten in een vergiet en spoel even af onder de kraan
  5. Voeg de bouillon, de tomaten (met sap), linzen en kikkererwten toe en laat op laag vuur ca. 60 minuten sudderen. Roer af en toe even door
  6. Roer voor het opdienen 1-2 theelepels harissa door de soep en breng op smaak met peper en zout.
  7. Serveer de soep gegarneerd met verse korianderblaadjes, een kneepje citroensap en wat olijfolie.

 

rode linzensoep met kikkerwten 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *