Plaattaart met sjalotjes en blauwe kaas

Het maken van een plaattaart stond al een tijdje op mijn to do lijstje.
Ik was eigenlijk van plan een taart met homemade deeg te maken, maar uiteindelijk ben ik toch voor kant en klaar bladerdeeg gegaan.
Daardoor is deze taart super makkelijk en snel te maken!

Het leuke van bladerdeeg is dat je er alle kanten mee op kunt. Je kunt het, net als een pizza, beleggen met alles wat je lekker vindt (of over hebt).
Ik had nog een net sjalotjes in de kast liggen waar ik iets mee moest, dus werd het een plaattaart met sjalotjes. Een beetje blauwe kaas erover en ik had een zalige lunch!

De oventijd is een beetje afhankelijk van je oven en ook van je beleg. Het deeg heeft in elk geval 20 minuten nodig om gaar te worden.
plaattaart met sjalotjes en blauwe kaas 3

Plaattaart met sjalotjes en blauwe kaas
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 4-6
Ingrediënten:
  • 12 sjalotjes, in ringen
  • 1 teentje knoflook, geperst of fijngehakt
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel verse tijm, gehakt
  • 50 ml witte wijn
  • 75 gram blauwe kaas
  • 1 rol kant en klaar bladerdeeg (Tante Fanny’s)
  • olijfolie
Bereiden:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Verhit een klein beetje boter in een pan en bak hierin de slalotje en knoflook tot de sjalotjes glazig zijn
  3. Voeg de suiker toe en laat de sjalotjes op laag vuur even karamelliseren (ca. 3 minuten)
  4. Voeg de wijn en tijm toe en laat de wijn inkoken
  5. Leg intussen het bladerdeeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bestrijk met wat olijfolie
  6. Vouw de randen van het deeg ca. 1 cm naar binnen
  7. Verdeel de sjalotjes over het deeg en bestrooi met peper en zout
  8. Verkruimel de blauwe kaas en verdeel over de plaattaart
  9. Schuif de plaattaart in de oven en laat in 20-25 minuten gaar worden

plaattaart met sjalotjes en blauwe kaas 2