Pittige gehaktballetjes uit de slowcooker (of gewoon uit de pan)

Gehaktballetjes passen bij elke gelegenheid. Of je nu een buffet, borrelhapje of gewoon een tussendoortje op tafel wilt zetten!

Doordat deze balletjes in de saus worden gaar gestoofd worden ze niet droog, maar blijven ze juist lekker mals en sappig.

Lunchtip: beleg een opengesneden stokbroodje met deze gehaktballetjes en strooi er wat geraspte jonge kaas over. Zet een paar minuten onder een hete grill en je hebt een heerlijke lunch!

Zoet-pittige gehaktballetjes uit de slowcooker 3 Zoet-pittige gehaktballetjes uit de slowcooker 4

Voor de saus:
150 ml tomatenketchup
50 ml sriracha saus
2 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel appelciderazijn
1 eetlepel worcestersaus
1 theelepel milde paprikapoeder

Voor de gehaktballetjes (ca. 25 stuks):
500 gram rundergehakt
½ theelepel uienpoeder
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel paprikapoeder
2 eetlepels paneermeel
1 eetlepel worcestersaus

Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar en giet de saus in de slowcooker
Laat de saus op de hoge stand warm worden terwijl je de gehaktballetjes maakt

Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes door elkaar en draai met vochtige handen balletjes ter grootte van een walnoot.
Leg de balletjes in de saus en schep voorzichtig om. Zorg dat alle balletjes met een laagje saus bedekt zijn.
Zet de slowcooker op de lage stand en laat de gehaktballetjes in 3 uur gaar worden
Meng, als de saus te dun is, een eetlepel maïzena met een paar eetlepels saus. Zorg dat er geen klontjes meer in zitten. Giet het mengsel terug in de pan en roer voorzichtig door zodat de saus gaat binden

Zoet-pittige gehaktballetjes uit de slowcooker 2
Geen crockpot? Geen probleem!
Heb je geen slowcooker, maar wil je wel graag deze gehaktballetjes maken? In een braadpan of hapjespan met anti-aanbak laag gaat het ook prima!

Braad de gehaktballetjes even aan in wat boter
Roer de ingrediënten voor de saus door elkaar en voeg bij de balletjes.
Laat de balletjes op laag vuur in een half uur tot drie kwartier gaar stoven in de saus
Pas goed op dat de saus niet aanbrandt. Voeg wat water toe wanneer de saus te dik wordt.

 

 

Bewaren

13 gedachten over “Pittige gehaktballetjes uit de slowcooker (of gewoon uit de pan)”

  1. Hallo,

    Als je een 1 kg gehakt gebruikt, voor meer balletjes, moet je dan ook de ingrediënten van de saus verdubbelen ? Of wordt het geheel dan te pittig ?

  2. Super lekker !! Gegeten met rijst en roerbakgroenten. Ook in combinatie met pasta erg lekker ?

    1. Srirachasaus is te vinden in de supermarkt bij de sambal en Aziatische producten.

    1. Hoi Anny,

      Sriracha is een pittige Thaise saus, gemaakt van pepers en knoflook.
      Sriracha heeft echt een eigen smaak. Als je de saus gaat vervangen door iets anders krijgen de balletjes een hele andere smaak.
      Ik zou gewoon een flesje kopen hoor! Sriracha is ook erg lekker als dip gemengd met mayo of in een salade dressing.

  3. ERG LEKKER!
    Gemaakt voor oudejaarsavond als borrelhapje en vandaag staan ze klaar voor bij de bami.

    ik heb wel een ei toegevoegd aan het gehakt zodat ze makkelijk tot balletjes te rollen zijn.

    1. Hoi Wenny!
      Wat fijn dat de balletjes in de smaak vallen!
      Bij de bami lijkt mij ook heerlijk, ga ik onthouden! 🙂

    1. Hoi Syrin,
      Voor minder pittige balletjes kan je de helft (of meer) van de srirachasaus vervangen door tomatenketchup en/of de chilipoeder weglaten uit de gehaktballetjes.

Reacties zijn gesloten.