Ovenschotel met linzen, pittig gehakt en zoete aardappel

Met een ovenschotel zit je eigenlijk altijd goed.
Vorige week maakte ik deze variatie op de jachtschotel.

Je kan deze ovenschotel heel goed voorbereiden en bewaren in de koelkast.
Zet hem een klein uurtje voor je wilt eten in de oven en je hebt er geen omkijken meer naar.

ovenschotel-met-pittig-gehakt-en-zoete-aardappel-2

De zoete aardappel en het pittige gehakt zijn een hele goede combi.
Pas wel op dat het gehakt niet te pittig wordt.
Ik heb er een hele theelepel chilipoeder ingedaan en dat was eigenlijk net te veel.
De ene chilipoeder is ook scherper dan de andere, dus je kan beter beginnen met wat minder. Proef het gehakt even voor het de ovenschaal in gaat en voeg zo nodig wat extra chilipoeder toe.

Houd je niet zo van zoete aardappel of kan je ze niet vinden?
Dit recept werkt ook heel goed met gewone aardappelpuree!

ovenschotel-met-pittig-gehakt-en-zoete-aardappel-1

Ovenschotel met pittig gehakt en zoete aardappel
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 4 personen
Ingrediënten:
  • 700 gram zoete aardappels
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel milde paprikapoeder
  • ½ theelepel cacaopoeder
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • 200 gram bruine linzen (blikje)
  • 150 gram gezeefde tomaten
  • Half bosje koriander, fijngehakt
  • 50 ml melk (of plantaardige melk)
Bereiden:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Schil de zoete aardappel en snijd in grove stukken
  3. Kook de aardappels in een laagje water tot ze gaar zijn en zacht genoeg om te pureren
  4. Bak intussen het gehakt rul in een grote koekenpan met wat olijfolie
  5. Voeg de paprika, ui en knoflook toe en bak even mee
  6. Doe de kruiden erbij en laat even meebakken
  7. Voeg nu de linzen en gezeefde tomaten toe laat alles al roerend warm worden
  8. Roer als laatste de gehakte koriander erdoor
  9. Proef of het gehakt pittig genoeg is en voeg zo nodig wat extra kruiden en/of zout toe
  10. Verdeel het gehakt over de bodem van een middelgrote ovenschaal
  11. Voeg de melk bij de aardappels en stamp tot puree
  12. Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat uienpoeder
  13. Schep de puree op de gehakt in de ovenschaal en strijk mooi glad
  14. Zet de schaal in de oven en laat ongeveer 40-45 minuten bakken
  15. Dek af met alufolie als de puree te donker wordt.

 

ovenschotel-met-pittig-gehakt-en-zoete-aardappel-4

Bewaren

Bewaren

Een gedachte over “Ovenschotel met linzen, pittig gehakt en zoete aardappel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *