Met gehakt gevulde koolbladeren

Laat je niet afschrikken door het uitgebreide recept, deze gevulde koolbladeren zijn echt helemaal niet moeilijk te maken!

Jaren geleden heb ik eens gevulde koolbladeren gegeten en sindsdien wilde ik ze zelf ook een keer maken. Een paar weken geleden besloot ik me er maar eens aan te wagen, en het resultaat mocht er zijn!

Als je het recept zo ziet denk je misschien dat dit gerecht veel werk en ingewikkeld te maken is, maar dat valt echt reuze mee! In de praktijk kost het je maar 30-45 minuten en de oven doet de rest.

Ik gebruik half om half gehakt. Dit wordt minder snel droog omdat het wat vetter is dan rundergehakt.
Wil je liever mager vlees gebruiken? Dan is rundergehakt ook prima.
De Chinese kool is goed te vervangen door andere koolsoorten zoals bijvoorbeeld spitskool of groene kool.

koolrolletjes 3

Met gehakt gevulde koolbladeren

Koolrolletjes:
1 chinese kool
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 rode paprika, in kleine blokjes
500 gram gehakt (half om half)
2 eetlepels gehakte verse peterselie
1/2 theelepel paprikapoeder
snufje cayennepeper

1. Verwarm de oven voor op 180 graden
3. Verhit een beetje olie in een pan en bak hierin de ui, knoflook en paprika tot ze zacht beginnen te worden, neem van het vuur en laat even afkoelen
4. Breng intussen een grote pan met water aan de kook
5. Snijd de onderkant van de kool, haal voorzichtig de koolbladeren los en snijd de de harde kern uit de bladeren
6. Dompel de bladeren onder in het hete water en laat ze in ca. 5 minuten zacht genoeg worden om er rolletjes van te maken
7. Giet de koolbladeren af in een vergiet en spoel ze even af onder een koude kraan
8. Meng het ui-paprika mengsel door het gehakt samen met de peterselie, paprikapoeder, cayennepeper en wat peper en zout
9. Kneed met je handen en soort lange gehaktballen van het gehakt en leg die op de koolbladeren
10. Rol de bladeren op terwijl je de buitenkanten naar binnen vouwt
11. Leg de rolletjes dicht tegen elkaar in een ovenschaal

Saus:
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijn gehakt
1 blikje gepelde tomaten
250 gram gezeefde tomaten
3 eetlepels gehakte verse peterselie
3 eetlepels pittige geraspte kaas

1. Verhit een beetje olijfolie in een (saus)pan en bak hierin de ui en knoflook even aan
2. Hak de gepelde tomaten grof (vocht bewaren)en voeg toe aan het ui-mengsel
3. Voeg het vocht van de gepelde tomaten, de gezeefde tomaat en peterselie toe en laat even zachtjes pruttelen
4. Breng de saus op smaak met peper en zout en eventueel wat cayennepeper
5. Giet de saus over de koolrolletjes en bestrooi met de kaas
6. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet voor 60 minuten in de oven
7. Verwijder de folie en laat de gevulde koolbladeren in nog 30 minuten verder gaar worden

koolrolletjes 2

 

3 gedachten over “Met gehakt gevulde koolbladeren”

  1. Oud recept uit mijn jeugd in Canada ! Enige verschil ,er werd nog uitgebakken spek door de vulling gedaan ..

    1. He, wat leuk!
      Lijkt me trouwens erg lekker, met uitgebakken spek erdoor. Volgende keer maar eens proberen!

Reacties zijn gesloten.