Frisse appelcake met yoghurt en citroen

Een cake bakken is eigenlijk zo gedaan. En als je een goed basisrecept hebt, kan je er alle kanten mee op. Zoals deze lekkere appelcake bijvoorbeeld!

Toen ik eerder deze week goudrenetten in de supermarkt zag liggen, kreeg ik spontaan zin om een cake te bakken.
Zo gezegd, zo gedaan en het resultaat mag er wezen hoor!
De cake is lekker fris geworden door Griekse yoghurt en citroen. Perfect voor op een zonnige lentedag!

Ik vind deze appelcake zelf het lekkerst als hij helemaal is afgekoeld. De dag na het bakken is hij op z’n best!

frisse appelcake met yoghurt en citroen 5 frisse appelcake met yoghurt en citroen 4 frisse appelcake met yoghurt en citroen 3

Frisse appelcake met yoghurt en citroen
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 10-12 personen
Ingrediënten:
  • 250 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 gram boter op kamertemperatuur
  • 4 eieren
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 125 gram Griekse yoghurt
  • sap en rasp van 1 flinke citroen
  • Voor de topping:
  • 3 goudrenetten (of andere zure appels)
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
Bereiden:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een springvorm of tulbandvorm in
  2. Mix de suiker en vanillesuiker met de boter tot een luchtig mengsel
  3. Voeg één voor één de eieren toe en mix telkens tot de eieren volledig zijn opgenomen
  4. Meng het zout door het zelfrijzend bakmeel en voeg in gedeeltes toe aan het eimengsel
  5. Mix tot een glad beslag
  6. Meng nu de yoghurt en het citroensap door het beslag en giet het beslag in de springvorm
  7. Schil de appels en snijd in stukjes
  8. Meng de appel met de 50 gram suiker en de kaneel en verdeel over het cakebeslag
  9. Laat de cake in de oven gaar worden in ca. 45 minuten
  10. Contoleer op gaarheid door een houten satéprikker in de cake te steken. Wanneer de prikker er schoon uitkomt is de cake gaar.

frisse appelcake met yoghurt en citroen 2

14 gedachten over “Frisse appelcake met yoghurt en citroen”

  1. Hoi, ik heb de cake gisteren gebakken hij was/is ontzettend lekker! ! Welke springvorm gebruikt u, want mijn cake was iets teveel te hoog gerezen denk ik !( mssn grotere bakvorm gebruiken ?)Bewaar je de cake in de koelkast vanwege de eieren die erin zitten of kan dit ook buiten de koelkast ?
    Alvast bedankt voor het delen van dit heerlijke recept

    1. Hoi Marijn,
      Je kan de yoghurt weglaten. Voeg dan wel een extra ei toe, anders wordt de cake droog.
      Je zou eventueel ook een plantaardig alternatief voor yoghurt kunnen nemen.
      Alpro heeft bijvoorbeeld een ongezoete yoghurtvervanger die qua smaak aardig in de buurt van echte yoghurt komt.

    1. Hoi Lidy,
      De temperatuur in dit recept is afgestemd op een elektrische oven. Als je een heteluchtoven hebt kan je hem voor deze cake lager instellen, op ongeveer 160 graden.
      De cake afdekken met alufolie als hij te donker begint te worden is ook een idee.
      Ik hoop dat de cake beter lukt de keer!

  2. Fabulous cakes and baking recepies thank you. I’m actually looking for a simple set of cooking instructions for zuiker brood ( probably the wrong spelling ) . Cheers Andy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *