Zelf falafel maken

Falafel is op zich heel makkelijk te maken.
Toch heeft het me best veel pogingen gekost om het recept zo te krijgen dat ik er echt helemaal tevreden mee was.
Onmisbaar voor het maken van falafel, is een fatsoenlijke keukenmachine. Zonder keukenmachine is het echt onbegonnen werk.
Omdat het mes van mijn hakmolentje zoek was, heb ik een poging gedaan met een staafmixer. Volkomen kansloos.
Uiteindelijk heb ik een keukenmachine aangeschaft en daarmee ging het gelukkig wel goed.
Homemade falafel
De eerste poging leverde veel te droge falafel op. De smaak was goed, maar ze waren echt niet weg te krijgen!

Op Pinterest vond ik een recept waarin werd uitgelegd dat je rauwe, gedroogde kikkererwten moet gebruiken, die eerst acht uur in water geweld zijn.
En dat ging inderdaad helemaal prima. Het deeg was luchtig en plakkerig tegelijk en de falafel kwam helemaal perfect uit de frituurpan!

Homemade falafel
Je kan het deeg prima van tevoren maken en pas later frituren.
Ik heb het ruim een dag in de koelkast bewaard en dat ging helemaal goed.

Homemade falafel

Falafel
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: ca. 30 stuks
Ingrediënten:
  • 500 gram gedroogde kikkererwten
  • Bosje verse peterselie
  • Bosje verse koriander
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ½ eetlepel bloem
  • 1 eetlepel komijn
  • flinke snuf kardemompoeder
Bereiden:
  1. Zet de kikkererwten onder een laag water en laat minimaal acht uur wellen. De kikkererwten zullen in volume verdubbelen.
  2. Spoel de gewelde kikkererwten af en doe ze in de keukenmachine
  3. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng alles tot je een luchtig mengsel hebt dat nog korrelig is, maar wel aan elkaar blijft plakken als het tegen elkaar drukt
  4. Zet het falafeldeeg minstens een half uur in de koelkast voor je het verder gaat verwerken
  5. Verhit een frituurpan of grote hapjespan met olie
  6. Vorm met vochtige handen balletjes van het deeg. Als het goed is kan je er ongeveer 30 falafels uit halen
  7. Frituur de balletjes met zes tegelijk tot ze goudbruin zijn en gaar vanbinnen, ongeveer 5 minuten op 180 graden
  8. Serveer met hummus en/of knoflooksaus

Homemade falafel

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *