10 voedingstips voor meer energie!

Aan het einde van de winter heb ik altijd last van energie tekort. Helaas moeten we nog even doorbijten voor de lente begint! Een tekort aan energie heeft niet alleen met de tijd van het jaar te maken, voeding kan ook een grote rol spelen. Voedingsdeskundige Anita Mulderij geeft je in dit artikel 10 voedingstips voor meer energie!


Heb jij regelmatig een energie dip na de lunch? Zak je ’s avonds na het eten vermoeid op de bank? Grote kans dat je niet helemaal eet zoals goed voor je is. Hoe moet je dat dan doen? Lees hier 10 voedingstips voor meer energie.

1. Eet altijd een gezond ontbijt
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Na een nacht slapen is het belangrijk dat je je lichaam voorziet van goede voedingsstoffen om vol energie de dag te beginnen. Veel mensen maken de fout om de dag te beginnen met brood of zoete ontbijtgranen vol met suikers, maar daarmee geef je je lichaam niet wat het nodig heeft na een nacht slapen. Ga voor een mix van langzame koolhydraten ( voor snelle energie), eiwitten en gezonde vetten (die langer duren om te verteren). Denk eens aan een roerei met spinazie, een groene smoothie of een schaaltje havermout gegarneerd met noten.
gezond ontbijt
2. Vermijd snelle koolhydraten
Kies voor een koolhydraatarm dieet dat rijk is aan eiwitten en gezonde vetten. Deze houden je bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor je langdurig energie hebt en geen last hebt van dipjes nadat je wat hebt gegeten.

3. Eet elke dag een banaan
Deze vruchten geven energie met vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels. Banaan smaakt heerlijk zoet waardoor je weinig trek hebt in andere vormen van zoetigheid tussen de maaltijden door. Iedere dag een banaan eten draagt bij aan het hebben van een gezond gewicht.

banaan
4. Vervang je boterham
In Nederland is het eten van boterhammen tijdens de lunch de meest normale zaak van de wereld. Vaak worden ze belegd met kaas of bijvoorbeeld chocoladepasta. De snelle koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt en je in korte tijd veel energie krijgt maar ze veroorzaken daaropvolgend ook een diepe daling in je bloedsuikerspiegel. Als gevolg daarvan kom je in een vicieuze cirkel terecht waarbij je de hele dag trek hebt in zoetigheid om weer die snelle energie te kunnen krijgen. Eet daarom liever een lekkere salade tijdens de lunch. Bijvoorbeeld met vis, kip of wat noten en maak een kleine wandeling. Je zal merken dat er geen dip meer te bekennen is, en je vol energie de middag doorkomt.

salade met mango 1
5. Neem dagelijks een multivitamine
Multivitaminen geven je een energie-boost en zorgen ervoor dat je weerstand hoog blijft. Neem ze in met water en kies voor een product zonder toevoegingen. Als je je echt een tijdje heel moe en futloos voelt overweeg dan tijdelijk een vitamine B-complex supplement. Het kan je lichaam in zo’n periode ondersteunen en er weer bovenop helpen.

6. Drink water
Je lichaam bestaat voor 70% uit water. Dit water zorgt ervoor dat vele processen in je lichaam goed kunnen verlopen. Zo houdt het je lichaam op temperatuur en voert het afvalstoffen af uit je lichaam. Door ademen, zweten en naar het toilet gaan, verlies je water. Het is belangrijk dat je de water balans gedurende de dag blijft aanvullen. Als je dit niet doet, merk je dat je minder energie krijgt, last krijgt van kwaaltjes zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Drink daarom elk dagdeel minstens een halve liter water, dan weet je dat je altijd goed zit.
water
7. Vermijd zware grote maaltijden
Een grote lunch of een erg zware avondmaaltijd kan als een blok op je maag voelen waardoor je je meestal niet helder en energiek voelt. Let daarom op portiegroottes en schep niet vaker dan een keer op.

8. Geef toe aan gezonde snacks
Eet altijd iets tussen de hoofdmaaltijden door. Onbewerkte noten, rozijnen, een gekookt ei, een schaaltje Griekse yoghurt of een stuk fruit zijn goede keuzes.

amandelen
9. Eet drie uur voordat je gaat slapen niets meer
Vaak denk je dat je nog honger hebt in de avond maar meestal betekent het dat je slaperig bent, niet hongerig. Eet daarom in de avond enkel nog iets heel kleins of lichts, maar pas er mee op. Het kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden en je hebt het nergens meer voor nodig, omdat je toch gaat slapen. Meestal kun je het dus beter niet doen.

slapen

10. Slaap 8 uur per nacht
Het zorgt ervoor dat hormoonhuishouding kan herstellen waardoor jij gedurende de dag alert bent, je goed kunt concentreren en veel sneller de keuze maakt om gezond te eten, en te gaan sporten, wat je ook weer energie geeft!