Empanadas met gehakt (foodblogswap)

Voor de Foodblogswap van deze maand mocht ik koken van de blog Ellouisa Cooking. Erg leuk, want ik volg haar blog al een hele tijd.

De blog van Ellouisa is een echte aanrader. Je vindt er veel Marokkaanse en Griekse gerechten en veel handige filmpjes van haar recepten.
Ik heb gekozen voor empanadas. Die wilde ik al een tijd maken, dus toen ik het recept op haar blog voorbij zag komen was mijn keuze snel gemaakt!
Het is even een werkje, maar ze zijn echt de moeite waard!
Ellouisa gebruikt in haar recept kip als vulling. Ik heb gekozen voor een vulling met gehakt.
Empanadas met gehakt 3 Empanadas met gehakt 4Dit recept is voldoende voor ca. 25 stuks.

Voor het deeg:
300 gram bloem
1 theelepel zout
120 gram koude boter, in blokjes
1 ei
2 eetlepels melk
80 ml ijswater

Voor de vulling:
300 gram rundergehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 lente uitjes, in ringetjes
1 groene peper, fijngehakt
½ theelepel komijnpoeder
½ theelepel gedroogde oregano
¼ theelepel chilipoeder
¼ theelepel paprikapoeder
snufje kaneelpoeder
65 gram geraspte cheddar kaas
klein handje korianderblaadjes
olijfolie om in te bakken
1 eigeel (voor bestrijken)

Begin met het maken van het deeg:
Klop het ei los met de melk
Meng de boem met het zout
Voeg de boter toe en wrijf tussen je handen tot er een kruimelig deeg ontstaat
Voeg het eimengsel en het ijswater toe en kneed snel tot een deegbal
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat een uurtje rusten in de koelkast

Maak intussen de vulling:
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt rul
Giet het vrijgekomen vocht af
Voeg de knoflook, lente ui, groene peper toe en bak even mee
Doe de komijn, oregano, chilipoeder, paprikapoeder en kaneel erbij en laat even meebakken
Neem de pan van het vuur en laat de vulling afkoelen
Schep de geraspte kaas en koriander door de afgekoelde vulling

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ca. 3 mm dik
Steek er rondjes uit met een glaasje of een rond schaaltje
Verdeel de vulling over de deegrondjes
Vouw de rondjes dicht zodat je halve maantjes krijgt. Druk de randen goed dicht of gebruik een vork
Leg de empanadas op de bakplaat en bestrijk ze met het los geklopte eigeel
Laat de hapjes in ca. 20 minuten gaar bakken in de oven
Serveer met guacamole of zure room

Empanadas met gehakt 2

Een gedachte over “Empanadas met gehakt (foodblogswap)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *