Gestoofde prei met witte wijn
- 5 preien
- 50 gram roomboter
- 1 flinke eetlepel suiker
- 50 ml witte wijn
- 50 ml water
- ½ groentebouillonblokje
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes (of ½ eetlepel gedroogd)
- twee eetlepels kappertjes
- Snijd het donkergroene gedeelte van de preien en gooi weg
- Snijd de overgebleven stukken prei in tot ongeveer een centimeter van de onderkant
- Houd de preien onder stromend water om zo het zand er uit te spoelen
- Laat de prei even uitlekken op keukenpapier
- Laat intussen de boter smelten in een hapjespan met dikke bodem
- Strooi de suiker en wat zout over de gesmolten boter en leg de preien in de pan met de ingesneden kant naar beneden
- Laat op laag vuur bakken tot de suiker gaat karamelliseren, ca. 10 minuten.
- Draai de prei halverwege voorzichtig om
- Voeg als de prei bruin begint te kleuren de wijn en het water toe en verkruimel het halve bouillonblokje boven de pan
- Strooi de tijm over de prei en laat met het deksel op de pan nog zo’n 15 minuten stoven tot de prei gaar is
- Haal de prei uit de pan en laat de saus op hoog vuur tot ongeveer de helft inkoken en breng op smaak met peper en eventueel wat zout
- Giet de saus over de prei en serveer met de kappertjes
Recipe by Lovemyfood.nl at https://lovemyfood.nl/lovemyfood.nl/gestoofde-prei-witte-wijn/
3.5.3226