Tomatensoep met lekker veel balletjes
- 2 stengels bleekselderij
- 2 uien
- 3 wortels (of 1 middelgrote winterpeen)
- 1 grote teen knoflook
- ½ theelepel gedroogde tijm (of 1 theelepel verse)
- ½ theelepel gedroogde rozemarijn (of 1 theelepel verse)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 blikken gepelde tomaten (à 400 gram per stuk)
- 2 runderbouillonblokjes
- 2 laurierblaadjes
- scheutje olijfolie
- cayennepeper naar smaak
- 500 gram half om half gehakt
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 1 ei
- 35 gram paneermeel
- Snijd de bleekselderij, ui en wortels grof
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote (soep)pan en bak hierin de bleekselderij, ui en wortel een paar minuten op laag vuur.
- Hak de knoflook grof en voeg toe aan de pan, samen met de tijm en rozemarijn
- Bak weer een paar minuten op laag vuur
- Doe de tomatenpuree erbij en bak deze een minuutje mee
- Voeg nu de gepelde tomaten toe en steek ze met een houten lepel in grove stukken
- Voeg 1 ½ liter water, de bouillonblokjes en de laurierblaadjes toe en breng aan de kook
- Laat de soep op laag vuur drie kwartier tot een uur pruttelen tot de groenten zacht geworden zijn.
- Maak intussen de gehaktballetjes door het gehakt te mengen met het ei, paneermeel en peterselie.
- Draai met vochtige handen balletjes van ongeveer 1,5 cm doorsnede
- Haal de soeppan van het vuur en neem de laurierblaadjes uit de soep
- Pureer de soep met een staafmixer.
- Haal de soep door een zeef en gooi de pulp weg
- Zet de soep terug op het vuur en voeg de gehaktballetjes toe
- Laat zachtjes koken tot de balletjes boven komen drijven
- Breng de soep op smaak met peper, zout en een snufje cayennepeper
Recipe by Lovemyfood.nl at https://lovemyfood.nl/lovemyfood.nl/tomatensoep-balletjes-gehakt/
3.5.3226