Ouderwetse gehaktballen met jus
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 5 stuks
Ingrediënten:
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 40 gram paneermeel
  • ½ theelepel mosterd
  • snufje nootmuskaat
  • 70 gram tomatenpuree (klein blikje)
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 runderbouillon blokje
Bereiden:
  1. Doe het gehakt in een grote kom en voeg het ei, paneermeel, mosterd, nootmuskaat en 1 eetlepel van de tomatenpuree toe
  2. Kneed alle ingrediënten met je handen goed door elkaar en vorm 5 ballen van het gehakt
  3. Doe de bloem op een bord en rol de gehaktballen er voorzichtig doorheen zodat ze bedekt worden met een dun laagje bloem.
  4. Verhit een laagje boter of margarine in een braadpan. Laat de boter goed heet worden
  5. Leg de ballen voorzichtig in de pan en draai ze met behulp van twee eetlepels om zodat ze niet aan de bodem vastbakken
  6. Zet het vuur op middelhoog en blijf de gehaktballen regelmatig keren tot ze rondom een bruin korstje hebben gekregen
  7. Voeg water toe tot de gehaktballen voor ⅓ onder staan
  8. Verkruimel het bouillonblokje en voeg toe aan de pan
  9. Doe het deksel op de pan en laat de gehaktballen in ca. 25 minuten zachtjes gaar sudderen. Keer ze halverwege een keer om
  10. Haal de gehaktballen wanneer ze gaar zijn uit de pan en zet even apart
  11. Voeg de overgebleven tomatenpuree toe aan het braadvocht en roer met een garde tot je een lekkere dikke jus krijgt. Breng op smaak met wat peper en voeg zo nodig een beetje water toe om de jus dunner te maken
  12. Leg de gehaktballen terug in de jus en laat nog even mee warmen
Recipe by Lovemyfood.nl at http://lovemyfood.nl/lovemyfood.nl/basiskoken-ouderwetse-gehaktballen/