Aardappelsoep met spekjes
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 4-6 personen
Ingrediƫnten:
  • 200 gram spekreepjes
  • 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 850 gram aardappels, geschild en in blokjes van ca. 1 cm
  • 30 gram bloem
  • 500 ml kippenbouillon
  • 500 ml melk
  • 1 bekertje zure room (125 gram)
  • 75 gram scherpe (rode) cheddar kaas, geraspt
  • Snufje cayennepeper, naar smaak
  • Lente uitje (voor garneren)
Bereiden:
  1. Bak in een grote (soep)pan de spekreepjes tot ze knapperig zijn
  2. Neem met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier
  3. Bak in het spekvet de bleekselderij, ui en knoflook tot de ui zacht is
  4. Voeg de aardappelblokjes toe en bak een paar minuten mee
  5. Strooi de bloem over de aardappels en laat een minuut of drie meebakken
  6. Verwarm de melk en voeg samen met de bouillon toe aan de aardappels
  7. Voeg de spekjes toe (houd wat achter voor garnering) en breng aan de kook
  8. Draai het vuur laag en laat zachtjes koken tot de aardappels zacht zijn
  9. Roer af en toe over de bodem van de pan om te voorkomen dat de soep aanbrandt
  10. Stamp met een pureestamper de helft van de aardappels fijn
  11. Voeg de zure room en cheddar kaas toe en roer tot de kaas gesmolten is
  12. Breng de soep op smaak met peper, zout en wat cayennepeper
  13. Garneer met de achtergehouden spekjes, wat extra kaas en ringetjes lente ui
Recipe by Lovemyfood.nl at http://lovemyfood.nl/lovemyfood.nl/aardappelsoep-met-spekjes/