Aardappelsoep met spekjes
- 200 gram spekreepjes
- 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
- 1 flinke ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 850 gram aardappels, geschild en in blokjes van ca. 1 cm
- 30 gram bloem
- 500 ml kippenbouillon
- 500 ml melk
- 1 bekertje zure room (125 gram)
- 75 gram scherpe (rode) cheddar kaas, geraspt
- Snufje cayennepeper, naar smaak
- Lente uitje (voor garneren)
- Bak in een grote (soep)pan de spekreepjes tot ze knapperig zijn
- Neem met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier
- Bak in het spekvet de bleekselderij, ui en knoflook tot de ui zacht is
- Voeg de aardappelblokjes toe en bak een paar minuten mee
- Strooi de bloem over de aardappels en laat een minuut of drie meebakken
- Verwarm de melk en voeg samen met de bouillon toe aan de aardappels
- Voeg de spekjes toe (houd wat achter voor garnering) en breng aan de kook
- Draai het vuur laag en laat zachtjes koken tot de aardappels zacht zijn
- Roer af en toe over de bodem van de pan om te voorkomen dat de soep aanbrandt
- Stamp met een pureestamper de helft van de aardappels fijn
- Voeg de zure room en cheddar kaas toe en roer tot de kaas gesmolten is
- Breng de soep op smaak met peper, zout en wat cayennepeper
- Garneer met de achtergehouden spekjes, wat extra kaas en ringetjes lente ui
Recipe by Lovemyfood.nl at https://lovemyfood.nl/lovemyfood.nl/aardappelsoep-met-spekjes/
3.5.3208