Witlofsoep met ham en kaas
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 6
Ingrediƫnten:
  • 500 gram witlof (ca. 3 grote stronken)
  • 1 grote ui
  • 500 ml kippenbouillon
  • 30 gram bloem
  • 30 gram boter
  • 300 ml melk
  • 100 gram jong belegen kaas, geraspt
  • 100 gram hamblokjes
  • Wat blaadjes verse tijm (om te garneren)
Bereiden:
  1. Verwijder de kern van de stronken witlof en snijd in reepjes
  2. Snipper de ui
  3. Verhit wat olijfolie of boter in een pan en bak hierin de witlof en ui en aan tot de ui glazig is
  4. Voeg de bouillon toe en laat zachtjes koken tot de witlof en de ui zacht zijn, ca. 8-10 minuten
  5. Laat intussen in een andere pan de boter smelten, maar niet bruin worden
  6. Voeg de bloem toe en roer goed tot een dikke pasta
  7. Voeg in gedeeltes de melk toe en roer telkens tot de melk is opgenomen
  8. Doe wanneer alle melk is opgenomen de geraspte kaas toe en blijf roeren tot de kaas gesmolten is
  9. Breng op smaak met wat peper en nootmuskaat
  10. Pureer de bouillon met de witlof en ui met een staafmixer en voeg toe aan het kaasmengsel
  11. Meng dor elkaar tot je een gebonden soep krijgt. Voeg als je de soep te dik vindt een beetje water toe
  12. Breng de soep op smaak met peper en zout
  13. Schep de soep in kommen of borden en verdeel de hamblokjes erover. Garneer eventueel met wat blaadjes tijm
Recipe by Lovemyfood.nl at http://lovemyfood.nl/lovemyfood.nl/witlofsoep-met-ham-en-kaas/