Crockpot: varkens stoofpotje met crème fraîche

Oh, wat ben ik toch gek op mijn crockpot!
Het kost je amper twintig minuten om de ingrediënten voor dit varkens stoofpotje te snijden, en daarna is het alleen nog een kwestie van de pan aanzetten en wachten tot het etenstijd is!

Het idee was een zomers varkens stoofpotje te maken om lekker  met rijst te eten, maar door het regenachtige weer had ik meer trek gekregen in een stevige stoofpot met aardappel. Ik heb het recept dat ik in gedachten had een dus beetje aangepast, met een super lekker stoofpotje als resultaat!

varkensstoofpotje met creme fraiche 3
Het mooie van stoofpotjes is dat je de ingrediënten en de hoeveelheden lekker aan je eigen smaak kunt aanpassen. Meestal maak ik stoofpotjes dan ook een beetje op gevoel. Nu heb ik de ingrediënten precies afgewogen om het recept te kunnen schrijven, maar je kunt er heel makkelijk je eigen draai aan geven.
Je zou bijvoorbeeld de boontjes of een deel van het vlees kunnen vervangen door champignons. Of gebruik in plaats van water eens een scheutje rode wijn!

Door de cayennepeper wordt dit stoofpotje lekker pittig.
Als je niet zo van pittig houdt, of als er jonge kinderen mee eten kan je de cayennepeper beter achterwege laten.

crockpot varkensstoofpotje met creme fraiche 4

Crockpot: varkens stoofpotje met crème fraîche
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 4
Ingrediënten:
  • 800 gram varkens fricandeau
  • 125 gram haricots verts, gehalveerd
  • 2 uitjes, grof gesnipperd
  • 1 rode paprika, in grove stukken
  • 1 grote winterwortel, in plakjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blikje tomatenpuree (140 gram)
  • 2 theelepels milde paprikapoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 1 kippen bouillonblokje
  • laurierblaadje
  • 200 gram voorgekookte krieltjes
  • 125 gram crème fraîche
  • Gehakte peterselie (voor garnering)
Bereiden:
  1. Snijd de fricandeau in blokjes van ca. 1,5x1,5 cm en doe het vlees in de crockpot
  2. Voeg de haricots verts, ui, paprika, winterwortel, knoflook, tomatenpuree, paprikapoeder en cayennepeper toe en verkruimel het bouillonblokje erboven
  3. Voeg 100 ml water toe en meng alles even goed door elkaar
  4. Doe het laurierblaadje erbij en zet de crockpot op de lage stand voor 4,5 uur
  5. Verwijder het laurierblaadje en voeg de krieltjes toe (grote even halveren).
  6. Laat nog een half uurtje op de lage stand pruttelen
  7. Roer vlak voor het opdienen de crème fraîche door de stoofpot en breng op smaak met een beetje zout
  8. Serveer met knapperig brood en een beetje gehakte peterselie

crockpot varkensstoofpotje met creme fraiche 2

 

3 gedachten over “Crockpot: varkens stoofpotje met crème fraîche”

  1. Ik zag dit heerlijke recept varkens stoofpotje. Mijn vraag in het recept staat 4.5 uur stoven. Klopt dit wel daar de fricandeau normaal 40 min moet.
    Gaarne je reactie

    1. Hoi Gerard,

      In de slowcooker wordt de fricandeau juist lekker zacht en mals als je het langer stooft. Omdat het vlees gaar stooft in de saus wordt het niet droog, maar blijft het juist lekker zacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *