Crockpot recept: Goulash

Als klein meisje was ik al dol op deze goulash.
Het is een recept van mijn oma dat we vaak aten bij ons thuis.
Er werd bij ons vaak goulash gegeten als er familie op visite kwam. Wij wonen in het oosten van het land, maar de rest van mijn familie woont in het westen. Als ze op visite kwamen bleven ze vaak een hapje eten voor ze terugreden.
Deze goulash doet me nog altijd denken aan verjaardagen van vroeger!

Toen ik nog geen slowcooker had, maakte ik deze goulash in een grote braadpan. Je moet dan een soort ragout maken van de bloem en de bouillon en hier het vlees in laten gaar laten pruttelen. Helaas is het maken van ragout niet een van mijn talenten. Ik kreeg dan ook regelmatig goulash met klonten, en dat is echt niet lekker! Daarnaast moet je erg oppassen dat de goulash niet aanbrandt.
Met de crockpot hoef ik me hier gelukkig niet meer druk om te maken.
Ik mik gewoon alle ingrediënten in de crockpot, deksel erop en de pan doet zelf de rest! Ideaal!

Dit recept is voor een flinke pan goulash, genoeg voor zo’n 8 personen. Wij eten er altijd twee dagen van, maar je kunt hem ook heel goed invriezen om er later nog een keer van te eten.

Crockpot: Goulash
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 8
Ingrediënten:
  • 750 gram magere runderlappen
  • 200 gram bloem (ca. 12 flinke eetlepels)
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 groene paprika’s, in blokjes
  • 2 rode paprika’s, in blokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 300 gram sperzieboontjes, gehalveerd
  • 1 laurierblaadje
  • 1 blikje tomatenpuree à 140 gram
  • 1250 ml runderbouillon (van twee tabletten)
Bereiden:
  1. Snijd het vlees in blokjes van ca. 1,5 x 1,5 cm
  2. Kruid het vlees met peper en zout, de cayennepeper en 1 theelepel paprikapoeder
  3. Verhit een beetje boter in een hapjes- of braadpan en bak hierin het vlees even aan
  4. Doe het vlees in de crockpot en strooi de bloem erover
  5. Voeg nu de paprika, ui, knoflook, boontjes, laurierblaadje, tomatenpuree, de rest van de paprikapoeder (1 theelepel) en de bouillon toe en roer het geheel even door
  6. Laat de goulash 6 uur op de hoge stand pruttelen, of tot het vlees zacht is

crockpot goulash2

17 gedachten over “Crockpot recept: Goulash”

  1. 2 eetlepels bloem is voldoende. Het idee dat er een ragout moet ontstaan, slaat echt helemaal nergens op,

  2. De goulash was verrukkelijk, 2 dagen achter elkaar gegeten en nu vanavond weer .Nu wacht ik op het recept van de hutspot peen en uien, weet u de verhouding ervan maar dan in de slow cooker?

  3. zou dit recept ook te doen zijn in een hogedruk stoomoven? dan met een wat kortere kooktijd? ziet er heerlijk uit.

  4. Ik heb het gisteren klaar gemaakt! Het was een daverend succes ! Zelfs een klein kind van haast 2 heeft het heerlijk mee gegeten !
    Dit is zeer beslist voor herhaling vatbaar! Ik heb alleen meer paprikapoeder gebruikt! Een dessert lepel vol! En met de pittigheid viel het reuze mee! Een aanrader!

    1. Wat fijn om te horen, Monica!
      En wat super dat het zelfs bij de kleinste eters in de smaak valt!

  5. Waarom doe je er de bloem of maize zetmeel er niet bij na de kooktijd? Dat is hoe ik het altijd doe. Ik doe er maar 2 tot 3 eetlepels maize zetmeel bij. Apart oplossen met water en dan in de goulash mengen. Zo heb je ook nooit klonters.

  6. Dit wordt mijn eerste recept in de slowcooker 🙂 Alles staat al klaar in de koelkast en morgenochtend gaat ‘ie gelijk aan. Ik denk dat ik ‘m op laag en dan op 10 uur zet, ik neem aan dat dat qua vocht niet uitmaakt. 1250 ml lijkt me wat veel, zeker omdat ik overal lees dat er uit de groenten en het vlees zelf nog veel vocht komt, dikt het allemaal wel netjes in dan?

    1. Hoi Sander,
      De saus dikt voldoende in hoor.
      Ik krijg ook reacties dat de saus juist te dik blijft, dus misschien is het handig om met wat minder bloem te beginnen.
      Mocht de saus toch te dun blijven dan kan je eventueel een papje van bloem of maïzena en water toevoegen om de saus nog wat te binden.
      Hieronder staat ook een goede tip van Hanja om het laatste half uurtje het deksel eraf te laten zodat de saus kan inkoken.
      Laat je weten of het gesmaakt heeft? Ben erg benieuwd!

      1. Helaas was de saus bijzonder dun…het was meer goulash soep 😀 Deed verder niks af aan de smaak want die was prima.

        Ik denk dat het kwam omdat ik het geheel 10 uur op laag heb laten pruttelen in plaats van 6 uur op hoog. Kreeg de saus overigens ook niet meer echt ingedikt. Heb het nog een half uur zonder deksel op hoog laten staan en dat hielp wel iets, maar niet veel.

  7. Ik heb sinds een paar weken een slowcooker 4,7 L en heb dit recept gemaakt, het was super lekker, ik heb maar 2 eetlepels bloem gebruikt, en de laatste 20 min met het deksel er af gekookt, de saus was mooi ingekookt, en we hebben heerlijk gegeten, ga ook de andere recepten zeker uit proberen!

    1. Fijn dat het gesmaakt heeft, Hanja! En goede tip om de goulash zonder deksel in te laten dikken! dat ga ik de volgende keer ook proberen!

  8. Ik ben geen goeie kok, ben van recepten afhankelijk. Ik heb een slowcooker van 3,5 liter, kan ik daar dit rcept in maken zonder dat er ingredienten niet meer bij kunnen? Vr gr Hans

    1. Hoi Hans,

      Ja hoor, 3,5 liter is groot genoeg. Ik heb zelf een grote crockpot, maar ik heb altijd genoeg ruimte over.

  9. Klopt de hoeveelheid bloem wel? Ik heb 200 gram bloem gebruikt met als gevolg een vrij dikke en klonterig saus….achteraf had ik moeten weten dat dit echt te veel is. Wanneer ik een ragout-achtige saus maak is 50gram bloem op een liter vocht al voldoende.

    1. Hoi Tertia,

      Ik gebruik altijd 10 tot 12 eetlepels bloem als ik goulash maak in de crockpot. Omdat het vocht niet verdampt, maar terugloopt in de pan blijft de saus bij mij anders te dun.
      De dikte van de saus is ook afhankelijk van de hoeveelheid vocht die uit het vlees en de groente in het gerecht komt. Dit kan per keer verschillen.
      Je zou kunnen proberen minder bloem te gebruiken en eventueel wat extra bloem toe te voegen wanneer de saus te dun blijft.

Reacties zijn gesloten.