chili con carne 1

Crockpot: Chili con carne

Deze chili con carne is een mooi voorbeeld van een gerecht dat prima in een grote hoeveelheid te maken is. Je kunt er lekker twee dagen van eten, maar hij is ook heel goed in te vriezen voor een volgende keer.

Ik kook graag in grote hoeveelheden zodat ik een portie kan invriezen of later in de week nog een keer kan eten. Vooruit koken is super handig en het kan je een hoop tijd schelen! Daarnaast vind ik dat veel gerechten, zoals pastasaus en stamppot, de tweede dag juist lekkerder smaken.
Wij eten regelmatig twee keer achter elkaar hetzelfde, of ik vries een portie in voor een volgende keer. Mijn diepvries ligt dan ook vol met soep, pastasaus en stoofpotjes. Als je de LMF Eetweek een beetje volgt weet je waarschijnlijk wel dat we hier regelmatig uit de diepvries eten!

Ik heb dit recept afgestemd op kinderen, dus de chili is niet zo heel pittig. Houdt je van een pittige chili con carne, verdubbel dan de hoeveelheid chilipoeder.
In principe is deze hoeveelheid chili con carne voldoende voor ca. 6 personen. Wij eten hem graag met rijst, dan gaan er 8-10 porties uit.

chili con carne 3

Crockpot: Chili con carne
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 6-8
Ingrediënten:
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 kilo rundergehakt
  • ½ eetlepel chilipoeder
  • 1 eetlepel gedroogde koriander
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 2 eetlepels komijnpoeder
  • 2 eetlepels pikante paprikapoeder
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree à 140 gram
  • ½ liter runderbouillon
  • 450 gram bruine bonen
  • 250 gram kidneybonen
  • Voor het serveren:
  • Tortilla chips
  • Zure room
  • Geraspte kaas
Bereiden:
  1. Verhit een beetje olie in een grote hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook even aan
  2. Voeg de kruiden toe en laat even meebakken
  3. Voeg het gehakt toe en bak tot het rul is
  4. Doe het gehaktmengsel in de crockpot
  5. Doe de tomatenblokjes, tomatenpuree en de bouillon erbij en roer even door elkaar
  6. Breng op smaak met flink wat zout en laat op de lage stand 5 uur sudderen
  7. Voeg de bonen toe en laat nog een half uurtje doorwarmen
  8. Serveer met tortilla chips, zure room en geraspte kaas

Geen crockpot?
Heb je geen crockpot? Geen nood!
Je kunt de chili con carne ook heel goed in een gewone pan maken.
Fruit dan in een grote braadpan de ui en de knoflook glazig in wat olijfolie.
Voeg de kruiden toe en  bak het gehakt mee tot het rul is.
Voeg de tomatenblokjes, puree en de bouillon toe en laat ca. anderhalf uur pruttelen zonder het deksel op de pan.
Wanneer de saus mooi dik is geworden voeg je de bonen toe en laat je deze even mee warmen.

chili con carne 2

3 gedachten over “Crockpot: Chili con carne”

    1. Hoi Ellen,
      De Crockpot is een slowcooker. Een elektrische pan waarin je het eten op een lage temperatuur heel langzaam gaar laat worden. Hierdoor blijven de smaken en voedingsstoffen van de ingrediënten beter behouden.
      Ideaal voor stoofpotjes en soepen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *