Citroen yoghurt cake zonder boter

Taart, koekjes en cake… ik ben er gek op! Maar ongestraft snoepen zonder een grammetje aan te komen is er de laatste jaren helaas niet meer bij.
In dit recept voor citroen yoghurt cake vervang ik de boter door olijfolie, wat een gezonder alternatief is.
Yoghurt-citroentaart zonder boter 3
Qua smaak zou je niet zeggen dat er geen boter wordt gebruikt. De cake is lekker luchtig en smaakt eigenlijk niet anders dan een cake die met boter is bereid. Hij is hooguit wat minder vettig, maar dat is juist lekkerder.
Skinny is deze cake natuurlijk niet, want er zit wel suiker in, maar hij is wel een stuk gezonder dan cake gemaakt met boter en minstens net zo lekker. Zeker het proberen waard dus!

Yoghurt-citroentaart zonder boter 1

Citroen yoghurt cake zonder boter
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 8
Ingrediënten:
  • 4 eieren
  • 175 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 ml olijfolie
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • 100 ml yoghurt
  • 120 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder (8 gram)
  • Poedersuiker voor garneren
Bereiden:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakeblik of springvorm licht in
  2. Klop in een grote kom de eieren, suiker en vanillesuiker tot een romige, luchtige massa (ca. 5 minuten)
  3. Spatel de olijfolie, yoghurt en het citroensap door het eimengsel
  4. Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, zout en citroenrasp door elkaar en voeg toe aan de natte ingrediënten. Spatel luchtig door elkaar.
  5. Giet het beslag in de springvorm en laat de cake in de oven in ca. 40-45 minuten gaar worden.
  6. Laat de cake afkoelen en bestrooi voor het serveren met poedersuiker

Yoghurt-citroentaart zonder boter 2

15 gedachten over “Citroen yoghurt cake zonder boter”

  1. Leuke hotels me heerlijk recept maar hoe kom ik erachter hoeveel 100ml olijfolie is?

    Groeten ingrid

  2. Deze cake zonder boter is echt een succes, wel met magere yoghurt en ik heb er blauwe bessen uit de diepvries ingedaan.
    Ik denk dat ik met deze basis nog meer combi’s ga proberen, misschien zelfs eentje die lijkt op een rijstevlaai. Bedankt voor dit recept Marianne

  3. Hallo Marianne
    Hij ziet er super lekker uit.
    En ga hem ook zeker uit proberen.
    Vraagje : Mijn kleindochter van 9jaar heeft een gluten allergie dus zou ik willen vragen of ipv bloem ook amandel of rijstmeel gebruikt kan worden !!!

  4. Hallo Marianne,kun je de cake ook met griekse yoghurt maken ?
    Hartelijke groeten,Karin

  5. Superlekker! Vanmorgen gemaakt, net gegeten. Heb 4 krielkippen eitjes van onszelf gebruikt, magere yoghurt (scheelt toch ;-)) en het zakje bakpoeder was 15 gram. Lekker luchtig en niet droog, een blijvertje!

    1. Hoi Annemieke,
      Bedankt voor je reactie!
      Superleuk om te horen dat de cake in de smaak viel!

      Liefs,
      Marianne

Reacties zijn gesloten.