zoete aardappelchips 1

Chips van zoete aardappel

Chips van zoete aardappel! Een lekker én gezond alternatief voor gewone chips!
Zoete aardappel is van zichzelf al een gezonde groente. Daarnaast worden deze chips in de oven gebakken in plaats van gefrituurd, waardoor ze veel minder vet zijn.
zoete aardappelchips 3Het heeft heel wat pogingen gekost om deze chips van zoete aardappel lekker knapperig te krijgen!
Ik heb bergen verbrande chips weggegooid en heel wat slappe zoete aardappelschijfjes gegeten…. Maar het is gelukt!
De truc is om de chips langere tijd te bakken op een lage oventemperatuur. Hierdoor worden ze langzaam en gelijkmatig knapperig zonder te verbranden.
zoete aardappelchips 4Het is wel belangrijk alle chips op gelijke dikte te snijden. Dit gaat het beste met een mandoline. Als je, net als ik, geen mandoline hebt, gebruikt dan een goed scherp mes.
Met de hand gesneden chips zijn natuurlijk nooit allemaal gelijk. En de ene oven is de andere niet. Houd de chips aan het einde van de baktijd dus wel goed in de gaten. De dunnere chips zijn eerder klaar en moeten dus iets eerder uit de oven dan de grotere chips. Haal ze er gewoon vast tussenuit als ze klaar zijn.

Mocht je chips overhouden (wat ik me niet kan voorstellen!), bewaar ze dan in een luchtdichte trommel. Ze blijven dag nog 1 à 2 dagen vers.

Chips van zoete aardappel
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Ingrediënten:
  • 2 zoete aardappels van ca. 250 gram per stuk
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 mespunt komijnpoeder
  • 1 mespunt hot curry poeder
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 mespunt knoflookpoeder
  • 1 mespunt uienpoeder
  • Grof gemalen zeezout
  • bakpapier
Bereiden:
  1. Verwarm de oven voor op 150 graden
  2. Schil de zoete aardappels en snijd ze met een scherp mes in plakjes van 2-3 mm dik
  3. Meng in een grote kom de olijfolie met de kruiden
  4. Voeg de schijfjes zoete aardappel toe aan het kruidenmengsel en meng goed. Zorg dat alle schijfjes aardappel bedekt zijn met een laagje kruidenolie
  5. Leg de schijfjes aardappel naast elkaar op een met bakpapier bedekte bakplaat
  6. Laat 30 minuten bakken in de oven
  7. Keer de chips na 30 minuten om en bestrooi naar smaak met zeezout
  8. Laat de chips nog 30 minuten bakken tot ze knapperig worden en de randjes beginnen om te krullen. Houd de kleinere en dunnere chips in de gaten, deze zijn eerder gaar.
  9. Laat op een velletje keukenpapier afkoelen

zoete aardappelchips 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *